Unanieme winnaar voor Jongerenjury bij Zuidelijk Film Festival

18 mei is onze Filmhub Zuid Jongeren Award voor het eerst uitgereikt in Brabant. Leerlingen van het Willem II college waren eensgezind in hun keuze voor een eigenaardige, intieme en hoopvolle stopmotion animatie.

Unanieme winnaar voor Jongerenjury bij Zuidelijk Film Festival

18 mei is onze Filmhub Zuid Jongeren Award voor het eerst uitgereikt in Brabant. Leerlingen van het Willem II college waren eensgezind in hun keuze voor een eigenaardige, intieme en hoopvolle stopmotion animatie. De prijs ging naar Wander to Wonder van regisseur Nina Gantz en ‘poppenmaker’ Paul Mathot.

De jury kwam goed beslagen ten ijs dankzij een training filmanalyse van het Zuidelijk Film Festival en een eigen beoordelingsformulier. Zo keken ze goed naar de kwaliteit van acteren, montage, muziek en natuurlijk het verhaal. En dat was wat ze uiteindelijk zo raakte. Wander to Wonder is een korte animatie (13min) over Mary, Billybud en Fumbleton, miniatuur acteurs in een jaren ‘80-televisieserie genaamd ‘Wander to Wonder’. Wanneer de maker hiervan overlijdt, blijven ze alleen achter in de studio. In vervallen kostuums en met groeiende honger maken ze steeds vreemdere afleveringen voor hun kijkers.

Een verhaal dat raakt een verlangen van de jongerenjury zelf:

" “Wij van de jongerenjury hebben de films met veel aandacht bekeken. Vier mooie, creatieve en totaal verschillende verhalen. Animatie, stop motion, live action. Het was spannend, grappig, emotioneel: het was écht appels met peren vergelijken.  Toch was er een film waar we ons allemaal op verschillende manieren in konden herkennen. Ook al leven we in het nu, we verlangen vaak naar het verleden, onze kindertijd. Maar wij zijn erachter gekomen dat niet alles is wat het lijkt. Dit originele verhaal in combinatie met een sprekende beeldtaal gaf ons een gevoel van eenzaamheid op de meest intieme manier. Drie karakters, twee werelden en één filmcamera. We bleven ons verwonderen over deze film. Onze winnaar is dan ook: Wander to wonder!!”"

- de Jongeren jury -

De Filmhub Zuid Jongeren Award was een van de vier juryprijzen die zijn uitgeloofd aan de selectie van het Zuidelijk Film Festival in Tilburg. Hier werden in twee dagen 18 korte films vertoond aan het publiek. Naast de Jongeren Award heeft Wander to Wonder uit handen van de vakjury ook de prijs voor Beste Film in ontvangst mogen nemen. Zij verkozen daarnaast de animatiefilm Beautiful Men voor de Talent Award. De Publieksprijs ging naar Lieke Anna voor haar persoonlijke documentaire Hoofd Stuk. 

Bekijk hier de trailer van de winnaar van de Jongeren Award


De Filmhub Zuid Award wordt in november voor de derde keer in Limburg uitgeloofd tijdens het Dutch Mountain Film Festival. Op dit meerdaagse filmfestival staan berglandschappen, bergsport en bergcultuur centraal. Hier vielen eerder fictiefilm Utama en documentaire Between Summits in de prijzen van de regionale jongerenjury.


Wil jij met jouw school of jouw regionale filmfestival ook een nieuwe generatie filmmakers én filmkijkers aanspreken en inspireren? Neem contact met je lokale consulent Filmeducatie, dan kunnen we samen de volgende jongerenjury vormgeven. 

ZFF Jongerenjury met maker Paul Mathot. Fotografie van Jules van Iperen.


Volg ons op