Minor Filmeducatie

Filmhub Zuid presenteert samen met Fontys Hogeschool de allereerste minor Filmeducatie!

Minor Filmeducatie

Psychologen die Disneyfilms gebruiken in therapiesessies, docenten die aan hand van YouTube video’s lesstof verduidelijken, een video presentatie van je nieuwste product. Bewegend beeld speelt een steeds grotere rol binnen de maatschappij, en dus ook bij veel beroepen. Maar hoe zet je beeld bewust en effectief in? Hoe draag je kennis over met bewegend beeld? Hoe krijg je weer de regie over je eigen mediagebruik en – productie? Fontys for Society en Filmhub Zuid presenteren de nieuwe minor Filmeducatie.

In deze unieke nieuwe minor gaan studenten een half jaar lang fulltime aan de slag met filmeducatie en leren ze de taal van film spreken. De minor kan gevolgd worden door alle HBO studenten van Nederland en start vanaf september in Eindhoven. De inschrijvingen voor de minor, die in september 2022 start, zijn geopend en de belangstelling van studenten is groot.

Noodzaak Filmeducatie

Bewegend beeld is alom aanwezig in onze samenleving. Kinderen, jongeren en studenten groeien niet meer alleen op met beeld, maar ook in beeld. Ze plaatsen vlogs op YouTube, filmpjes op Instastories en video’s op TikTok. Beeldtaal is - naast gesproken en geschreven taal - dé manier waarop we met elkaar en over onszelf communiceren. Om mee te kunnen doen in en te bouwen aan onze samenleving is het van groot belang dat ze deze taal leren ‘lezen en schrijven’. Het is noodzakelijk dat kinderen, jongeren en studenten een verhaal in bewegend beeld leren vertellen om de wereld om zich heen te kunnen vatten en hoe ze met beeld invloed kunnen uitoefenen op de wereld.

Samenwerking Fontys en Filmhub Zuid

In een vernieuwende samenwerking tussen Fontys for Society en Filmhub Zuid leren studenten, een unieke taal lezen, schrijven en spreken: die van bewegend beeld en geluid. Dit doen ze niet alleen in de collegezaal maar ook in de praktijk bij filmfestivals, in de filmzaal en door zelf film te maken. Studenten gaan bewust kijken naar film, maken zelf een film en onderzoeken film. Hierbij wordt film breed opgevat: van speelfilms, tot Youtube video’s van animatiefilms tot Tiktok filmpjes.

" In deze minor leren studenten de taal van film spreken en deze kennis kunnen ze delen en toepassen in de rest van hun loopbaan. Dat is precies wat we als Filmhub Zuid willen! We zijn erg trots op deze ontwikkeling, de minor is een belangrijke eerste stap in ons doel om alle leerlingen, jongeren en studenten te laten kennismaken met filmeducatie in Zuid-Nederland. "

Lieke Heijmans, coördinator Limburg Filmhub Zuid

Inschrijven

Alle HBO studenten van Nederland kunnen zich tot en met 30 juni inschrijven voor de minor Filmeducatie op kiesopmaat of Fontys. De belangstelling is groot en er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar. De uitvalsbasis van de Minor is Eindhoven maar er zullen excursies door het hele land plaatsvinden.

Ook iets doen met Filmeducatie?

Ben jij geen student meer maar wel actief in het onderwijs en wil je iets doen met filmeducatie? Ga dan aan de slag met de gratis filmlessen van Flessenpost of bestel onze gratis Film Wijze Waaier. Wil je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen met filmeducatie? Neem dan contact op met een van onze consulenten.

Volg ons op