(F)lessenpost

(F)lessenpost

Ben jij actief in PO en wil jij gratis in aanraking komen met filmeducatie? Maak dan kennis met (f)lessenpost! Elk jaar ontwikkelen wij met onze partners kant-en-klare filmlessen, die we per post naar je toe sturen. Al deze filmlessen hebben we op deze pagina verzameld en zijn gratis te downloaden! Wil je ze toch liever opgestuurd krijgen? Stuur dan een berichtje naar joni@filmhubzuid.com met de volgende informatie: Welke filmles wil je ontvangen, je adresgegevens en het aantal kinderen.

Groep 1 & 2 Natlab

In deze filmles van Natlab kijk je met je leerlingen naar 2 korte films die allebei over de hemel gaan: wolken en sterren staan centraal. Aan de hand van begeleidende vragen bespreek je de films met de klas. Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag met het maken van een animatie, namelijk met de thaumatroop. Dat klinkt als iets moeilijks, maar is in feite een dubbelzijdige tekening die door heel snel te draaien een nieuwe tekening vormt.

Download de les

Groep 1 & 2 Spruit Cinema

Leerlingen uit groep 1 & 2 maken kennis met 4 bijzondere korte animatiefilms, speciaal geselecteerd door Spruit Cinema. Naast het kijken van films kunnen de leerlingen ook een eigen filmkijker in elkaar knutselen om de filmbeleving nóg specialer te maken.

Download de les

Groep 1 & 2 Eye Filmmuseum & Taartrovers

Kleuters zijn grote ontdekkers. Ze staan open voor van alles. Ook voor oude, experimentele en abstracte films. In deze les bekijken de leerlingen een film uit 1902 en leren ze spelenderwijs meer over film.

Bekijk de les

Groep 3 & 4 Lumière LAB

In deze les ga je als leerkracht samen met je leerlingen een schimmenspel bedenken en opvoeren. De eenvoudigste manier om zelf bioscoopje te spelen, want je hebt alleen maar een donkere ruimte, silhouetten en vormen, een felle lamp, lakens en een hoop creativiteit en fantasie nodig! Dit zou een voorbereidende les op verdere filmlessen kunnen zijn, een basis.

Download de les

Groep 3 & 4 Film By The Sea

In deze filmles ga je met je leerlingen kijken naar de film ‘Dikkertje Dap’ (2017). Het doel van deze opdracht is leerlingen te leren waarnemen. Wat hebben ze in de film gezien? Aan de hand van begeleidende vragen besprek je de film met de klas en gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen filmposter. De leerlingen gaan nadenken wat ze hebben gezien in de film en welke elementen ze terug willen laten komen op hun eigen filmposter. Tot slot gaan ze zelf hun eigen filmposter maken met behulp van de werkbladen.

Download de les

Groep 3 & 4 Beam It Up

Ontdek de mogelijkheden van greenscreen met onze Mini Greenscreen Workshop! Kinderen maken hun eigen coole mini films met zelfgemaakte papieren objecten en een papieren mini greenscreen kit. Met de supermakkelijke DoInk-app op de iPad kunnen ze helemaal zelf hun films maken! Een superleuke workshop die de verbeeldingskracht van kinderen stimuleert en ze kennis laat maken met de mogelijkheden van greenscreen!

Download de les

Groep 5 & 6 De Creatieve Code

Bij de lessen van De Creatieve Code ligt de focus op digitaal beeld: waaruit is een beeld opgebouwd en hoe ziet een computer beelden? In de les patronen klonen leer je hoe een computer naar foto’s en video’s kijkt en mensen herkent. In de les Digitale Materie 2D gaan leerlingen zelf beelden maken met de bouwblokken waaruit ze bestaan: pixels. Je hoeft deze niet in een bepaalde volgorde te doen.

Download de les

Groep 5 & 6 Filmcoach

In deze les doen de leerlingen kennis en bewustzijn op over aspecten van een identiteit. Daarnaast leren zij complimenten te geven en te ontvangen. Die kennis vangen ze vervolgens in een filmpje dat ze zelf maken en monteren.

Download de les

Groep 5 & 6 Wansinki Illustraties / Dutch Mountain Film Festival

De Wansinki Illustraties afleveringen zijn een onderdeel van het kinderprogramma van het festival. In deze les maken de leerlingen kennis met het medium stopmotion naar aanleiding van een aflevering van de Fröbelfrau. Vervolgens maken zij zelf een korte stopmotion film. Ze leren hoe diepte, snelheid en belichting bij het filmen werkt en de verschillende soorten van animatie. Er is een mogelijkheid tot een verdiepingsles, waarbij ze zelf een animatie popje maken.

Download de les

Groep 7 & 8 Makersbase

Tijdens deze les gaan de leerlingen ervaren hoe de technologie achter een hologram werkt. Ook leren ze waar hologrammen voor worden ingezet en welke invloed het op ons leven kan hebben. De les heeft zowel doe als praat opdrachten en is daardoor afwisselend en interactief.

Download de les

Groep 7 & 8 Lumière Cinema

Lumière heeft een gratis filmles gemaakt voor groep 7 en 8 waar de leerlingen aan de slag gaan met het maken van een storyboard bij een echt filmscript! Dat gaan ze doen door de scène uit te beelden en daar foto's van te maken. Zo leren ze woorden om te zetten in beeld, en kunnen ze hun eigen verbeelding laten spreken. Er moet goed worden nagedacht over het verhaal dat de leerlingen gaan vertellen, want dit storyboard bevat maar 5 foto's! Leuk om achteraf de echte scène uit de film te zien. Lijkt het een beetje op elkaar?

Download de les

Groep 7 & 8 International Documentary Filmfestival Amsterdam

In deze les over spelletjes en activiteiten bekijk je met je zevende- en achtstegroepers de korte, Iraanse documentaire Water, Wind, Dust, Bread. Samen gaan jullie in gesprek over de verschillen en overeenkomsten tussen jullie levens en het leven van de jonge hoofdpersoon van de film. Vervolgens kunnen de leerlingen in groepjes aan de slag met het ontwerpen van een bord- of kaartspel of een videogame.

Download de les

Ontvang de lessen gratis

Wil jij een van deze of alle filmlessen gratistoch per post ontvangen? Stuur dan een mailtje naar Joni@filmhubzuid.com met de volgende informatie:
Welke filmles wil je ontvangen?
Je adresgegevens: Waar moet het pakketje naartoe?
Het aantal kinderen: Hoeveel pakketjes moeten we versturen?

De filmles komt dan zo snel mogelijk jouw kant op!

Volg ons op