Webinar: Burgerschap & Film [VO] | Online

Meld je aan
Filmhub Oost organiseert op maandag 27 maart een webinar over hoe filmeducatie kan worden toegepast binnen het thema Burgerschap op het VO. We gaan in gesprek met diverse, bijzondere filmfestivals die zich richten op educatie en ontwikkeling. Zo spreken we Movies That Matter, InScience en Beeld & Geluid.
Datum
Locatie Online
Categorie
Webinar
Bestemd voor
Iedereen

Filmhub Oost organiseert op maandag 27 maart een webinar over hoe filmeducatie kan worden toegepast binnen het thema Burgerschap op het VO. We gaan in gesprek met diverse, bijzondere filmfestivals die zich richten op educatie en ontwikkeling. Zo spreken we Movies That Matter, InScience en Beeld & Geluid.

Programma

Tijdens deze online seminars, zullen diverse experts spreken over hoe film kan aansluiten bij het thema Burgerschap. Je krijgt inzichten in hoe jij als leraar jouw leerlingen gemotiveerd krijgt om zich te verdiepen in de verschillende onderwerpen. Film- en beeldeducatie lenen zich namelijk perfect om lesstof te behandelen, moeilijke onderwerpen bespreekbaar en inzichtelijk te maken en sluiten het best aan op de belevingswereld van jongeren. 

Movies That Matter

Voor het voortgezet onderwijs en het MBO presenteert Movies that Matter toegankelijke films over maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld over mensenrechten, discriminatie en duurzaamheid. Mét inspirerend lesmateriaal.  Het hele schooljaar door organiseren zij, in alle hoeken van het land, filmvertoningen op maat in een bioscoop of filmtheater bij jou in de buurt. Daarnaast presenteert Movies that Matter toegankelijke films over maatschappelijke thema’s voor in de klas. Mét inspirerend lesmateriaal. 

Beeld & Geluid

Een constante stroom van beelden komt real time, via sociale- en traditionele media op ons af. Op sociale media wordt content gemaakt, bekeken, bejubeld, verspreid en gedeeld. Tegelijkertijd zijn er de dagelijkse grillen van nieuws, hypes, hoaxes en complotten en worden meningen en de publieke opinie gevormd. Het medialandschap is complexer dan ooit. En vertroebeld door desinformatie wordt het steeds moeilijker om betrouwbare informatie van onbetrouwbare informatie te onderscheiden. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de samenleving én dynamiek in de klaslokalen?

Patricia van Rijswijk (Beeld & Geluid) introduceert het thema Nieuwswijsheid en neemt je kort mee in de wereld achter desinformatie en hoe dit (volgens sommigen) de democratie onder druk zet, Tot slot wordt besproken waarom nieuwswijsheid relevant en actueel is voor zowel (toekomstige) docenten als leerlingen.

InScience

Susanne Beckers is coördinator van het educatieprogramma van InScience. Dit houdt in dat ze verantwoordelijk is voor het filmprogramma voor kinderen, jongeren, studenten en docenten tijdens dit wetenschapsfilmfestival in Nijmegen, zowel voor binnen- als buitenschools bezoek. Daarnaast maakt ze lesmateriaal voor diverse organisaties waaronder het International Film Festival Rotterdam, geeft ze filmworkshops op scholen of in filmhuizen en is moderator tijdens schoolvoorstellingen. Susanne heeft Theater, film- en televisiewetenschappen gestudeerd in Utrecht en de master Kunsteducatie afgerond aan de Universiteit van Groningen.

Deel evenement op
Volg ons op