Filmhub Oost organiseert op maandag 13 maart een webinar over hoe filmeducatie kan worden toegepast binnen het thema Burgerschap op het MBO. De makers Jongsma & O'Neill van de prijswinnende Instagram documentaire His Name Is My Name komen langs om te vertellen over hoe ze Instagram gebruiken om de jongere doelgroep te bereiken. Verder praten we met Chaim van Rens van ROC Nijmegen over zijn project Persoonlijk Burgerschap, waarin hij zijn studenten enthousiast maakt om meer over hun omgeving en zichzelf te ontdekken, o.a. via film.
Webinar: Burgerschap & Film [MBO]
Meld je aanProgramma
Tijdens deze online seminars, zullen diverse experts spreken over hoe film kan aansluiten bij het thema Burgerschap. Je krijgt inzichten in hoe jij als leraar jouw leerlingen gemotiveerd krijgt om zich te verdiepen in de verschillende onderwerpen. Film- en beeldeducatie lenen zich namelijk perfect om lesstof te behandelen, moeilijke onderwerpen bespreekbaar en inzichtelijk te maken en sluiten het best aan op de belevingswereld van jongeren.
Jongsma & O'Neill
De Instagram documentaire His Name Is My Name van Jongsma & O'Neill gaat over familiegeheimen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het schuldgevoel dat generaties later nog steeds voelbaar is. We gaan in gesprek met de makers over wat de manier van vertellen via Instagram toevoegt om de doelgroep te bereiken. Daarnaast kijken we naar de paralellen tussen polarisatie toen en nu.
Trailer: His Name Is My Name
Chaim van Rens
is projectleider Persoonlijk Burgerschap voor het ROC Nijmegen, waarbij hij studenten enthousiast maakt om meer over hun omgeving te ontdekken en zichzelf beter te leren kennen. Samen met zijn collega Annemarie heeft hij dit programma opgezet.
Chaim van Rens
Allereerst kiezen onze studenten uit een aantal activiteiten buiten het ROC – denk aan een filmhuisbezoek, workshop film, theatervoorstellingen, museumbezoek, maar ook bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek of een middagje bibliotheek. Daarna volgt een ontmoeting: we zorgen er altijd voor dat de studenten bij het bezoek in gesprek gaan over een burgerschapsthema, bijvoorbeeld inclusie of vrijheid. Daarna volgt reflectie, waarbij de centrale vraag is hoe elke student wil zorgen voor zichzelf, de ander en de wereld. Het is een opzet die veel meer impact heeft dan wanneer deze thema’s uit een lesboek worden behandeld in de klas.