Wanneer hebben jullie voor het eerst kennisgemaakt voor de kist?
In maart 2022 kwamen twee cultuurcoaches via Kranenburgh cultuureducatie - filmdocenten Josefien Hendriks en Marleen van der Werf - een stopmotion-filmles geven. De Filmhub heeft toen voor de eerste keer een filmkist aan de Bosschool in bruikleen gegeven. Hieraan voorafgaand was een workshop stopmotion maken met de kist voor ons team op een woensdagmiddag, uiteindelijk met een grotere groep dan we gedacht hadden.
Wat dacht je toen je de kist voor het eerst zag?
Wow. Wat daarin zit is zeer onbekend. Ik ben benieuwd. Zitten er microfoons bij? En kunnen de collega's daar technische wijs uit worden?
En je collega’s?
Zo gauw die kist openging, zag ik bij iedereen dat ze de spullen meteen wilden pakken en ermee aan de slag wilden gaan.
Ik wilde mijn enthousiasme op iedereen overbrengen, van jong tot oud. Eigenlijk moet het niet uit een persoon komen maar het hele team moet daar enthousiast van worden en denken: 'Dit is een verrijking die ik de kinderen kan aanbieden.'
Waarom hebben jullie een kist aangeschaft?
Ik dacht film is alleen voor de bovenbouw en dat je dan met een bepaald doel aan de slag gaat. Maar de kleuters zijn in het najaar tijdens de Kinderboekenweek met stopmotion bezig geweest. Ze hebben zulke leuke creaties gemaakt, ook doordat zij hun fantasie veel meer lieten spreken en veel durfden.
We leven in een tijd dat de kinderen opgroeien in een ontzettend beeldende maatschappij. Er komt heel veel op ze af. We zijn ze vooral aan het waarschuwen voor de gevaren en fake-news. Film en beeldende materialen zijn juist zo verrijkend en mooi. Leerlingen durven zichzelf te presenteren en te vertellen over wat ze gemaakt hebben.
We gaan ook op onderzoek. Interviews opnemen. De natuur ingaan en geluidsopnamen maken. Of inzoomen op dat hele kleine miertje wat daar tegen die boom of in het mierennest kruipt. Op die manier gewoon inzoomen op een bepaald onderwerp.
Ik vind het zelf een verrijking dat leerlingen zelf creatief zijn en met elkaar leren. Want dat is het ook Het samenwerken is zo belangrijk. Je ziet bij kinderen bepaalde dingen heel anders dan als je ze in de klas ziet. Net als met beeldend of gymmen komen ze dan heel anders uit de verf. En ik vind in deze tijd dat ze ook techniek moeten kunnen en vooral het creëren ermee.
Ik dacht “zou het niet heerlijk zijn om dus inderdaad die kist zelf in school te hebben". Om een kind volwaardig met alles kennis te laten maken. Om daar wat extra voor neer te leggen Net zo goed als er ballen liggen om te sporten. Elk moment kunnen we dat met het thema meteen gebruiken. Je hoeft niet te plannen en of iets te regelen. Dus de drempel is lager
Ouders vragen wel eens hoe gaat dat overdag? Dan kan je bijvoorbeeld bepaalde filmpjes doorsturen van een rustige klas die bezig is of een klas die heerlijk uitbundig bezig is, of iets van gym.
Onze nieuwe directeur Gitta de Regt heeft een nieuwe lesmethode, Blink, geïntroduceerd. Via de Filmhub wist ik dat daar filmlessen bij waren. Hoe fijn zou het niet zijn om dit te verbinden? Dat je dus film ook als een verwerkingsopdracht gaat gebruiken?
Hoe ervaar jij AVG en filmen?
Elk jaar moeten ouders opnieuw tekenen of hun kind in beeld mag. Onze interne begeleider houdt Instagram en de website van de school bij. Zij checkt dat welke filmpjes en foto's er geplaatst worden.
Wat is je advies aan andere leerkrachten?
Wij hebben gekozen voor 10 iPads omdat wij groepen van 30 kinderen hebben en dan is in een groepje van 3 werken wel fijn. Het is iets dat aan de ene kant goed moet worden opgeborgen dat het niet kapot gaat of gestolen wordt maar ook niet te ver weg dat je aan het einde van het jaar denkt “oh ja we hebben nog een filmkist staan”. Duidelijke afspraken is heel belangrijk.
Met je collega’s moet je goede afspraken maken. Dat je de boel wel opgeschoond hebt voordat de volgende kan beginnen. En verder technisch, als je een beetje regelmatig met een Ipad werkt, kan je eigenlijk al heel veel dingen. Ik raad een teamteaching wel echt aan. Dan kan je met de hele school er over nadenken, samen. Je enthousiasmeert elkaar en kan je elkaar goed helpen. Dus op die manier neem je je collega’s die zeggen, “ik ben een digibeet”, ook mee.
Ook een techniekset kopen>
Informatie en kostenLiever eerst een techniekset gratis uitproberen?
Meer informatie