IDFA schoolvoorstellingen groot succes op Texel

Leestijd ca. minuten

Maaike

Filmhub Noord-Holland

Volle zalen voor eerste Texelse editie IDFA schoolvoorstellingen

471 basisschoolleerlingen kwamen dinsdag en woensdag Cinema Texel voor IDFA. De groepen 6, 7 en 8 keken twee jeugddocumentaires in het kader van het International Documentary Film Festival (IDFA). Het filmfestival kwam tot stand door een samenwerking tussen Elmar Keijser van Cinema texel, cultuurcoach Maurice Christo van Meijel, Filmhub Noord-Holland, de organisatie voor advies en ondersteuning van filmonderwijs en Judith Ploegman, werkzaam als docent film en storytelling.

“Ik ben heel blij met het programma”, zegt Elmar Keijser. “Cinema Texel was al op zoek naar een samenwerking met de scholen. Vorig jaar hebben we de koppen bij elkaar gestoken: Judith, Artex, Maurice en de Filmhub, en zo is het ervan gekomen. Ik ben er erg tevreden mee”. Ook Maurice Christo van Meijel is enthousiast: “Het is goed dat cultuureducatie verschillende facetten van kunst laat zien. Film hoort daarbij. Het is niet alleen een uitje, maar film is ook verhalen vertellen, montage, vormgeving. Daarover leren de kinderen én de leerkrachten dankzij dit festival. Voor de leerkrachten wordt daardoor de drempel lager om film in te zetten bij andere thema’s die op school behandeld worden”. 

IDFA schoolvoorstellingen is een documentaireprogramma voor leerlingen vanaf groep 6 en het voortgezet onderwijs: de organisatie selecteert geschikte films en ontwikkelt daar lesmateriaal bij. De films worden op het grote doek vertoond en voor- en nabesproken door een geschoolde moderator. Op Texel werden de jongere groepen ook naar de bioscoop gehaald. Zij keken een programma met shorts: zes korte en ultrakorte films, geselecteerd door filmmuseum Eye. Leerlingen van OSG de Hogeberg komen volgende week naar de cinema, voor hen is het IDFA-programma verlengd in verband met een werkweek in Berlijn.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op