Jongerenjury bekroont Utama met Filmhub Zuid Award 2023

Op 5 november is tijdens een dynamische awardshow op het Dutch Mountain Film Festival de Filmhub Zuid Award uitgereikt. De prijs, een samenwerking tussen Filmhub Zuid, CineSud en het festival, werd toegekend aan Utama door een geëngageerde jongerenjury.

Op 5 november is tijdens een dynamische awardshow op het Dutch Mountain Film Festival de Filmhub Zuid Award uitgereikt. De prijs, een samenwerking tussen Filmhub Zuid, CineSud en het festival, werd toegekend aan Utama door een geëngageerde jongerenjury. Deze vierkoppige jury, bestaande uit afgestudeerden en studenten met een passie voor film en buitensport, namen eerst deel aan een workshops filmanalyse (georganiseerd door CineSud) voordat ze een diverse reeks films beoordeelden.

Utama

Het gezicht van Virginio is gebarsten als de droge aarde. Hij leeft met zijn vrouw Sisa op een droge hoogvlakte, worstelend voor hun bestaan met lama's. Terwijl de sneeuw in de bergen afneemt en regen zeldzaam is, probeert zijn kleinzoon hem tevergeefs naar de stad te halen. Virginio en Sisa piekeren echter meer over waar ze zullen sterven dan leven.

De film 'Utama', wat 'ons huis' in Quechua betekent, toont de gevolgen van klimaatverandering voor de inheemse bewoners van de Boliviaanse Andes. Regisseur Alejandro Loayza Grisi werkte met lokale bewoners als acteur, met een echt stel in de hoofdrol.

" "De film die we gekozen hebben voelt tijdloos. Er is voor iedereen wel een thema in te vinden, zonder dat één er dik bovenop ligt. Het langzame tempo en de fotografische beelden geven het verhaal en de sfeer perfect weer, en de stilte maakt dat de leegte middenin de omliggende bergen nog groter aanvoelt.De unieke setting maakt dit verhaal het meest relevante dat verteld moet worden""

aldus de jury, reflecterend op de impact van de film.

 

De Jury
Eran Brinkman (22), sound design alumnus aan de Filmacademie en buitensportliefhebber, beschrijft het festival als de ultieme kruising van zijn passies. Linde Sophie Brueren (21), historica en masterstudent kunstbeleid, keek naar de emotionele impact van de films. Liza Veldt (24), student International Development Studies, zet zich in voor sociale ongelijkheid en het milieu en ging voor films die belangrijke verhalen vertellen. Silke Mans (22), kunstenaar en filosoof met een warmhartige connectie tot Gods creatie, zocht naar beeldrijke storytelling die de ziel raakt.


De Award

"De Filmhub Zuid Award is in het leven geroepen als stimulans voor filmmakers om de educatieve potentie van hun films te omarmen en bewustwording voor Filmeducatie te creëren in het filmlandschap" zegt Rianne van Laar,, consulent van Filmhub Zuid. Dit initiatief benadrukt het belang van filmeducatie en streeft ernaar jongeren 'filmwijs' te maken in een tijdperk waar beeldtaal omnipresent is.

 

Daarnaast toont de jongerenjury hoe een nieuwe generatie filmkijkers denkt over film, en wordt daarmee ook een nieuwe doelgroep betrokken bij het filmfestival.

Het Dutch Mountain Film Festival en CineSud en Filmhub Zuid, zijn verheugd om via de Filmhub Zuid Award een nieuwe generatie filmkijkers en -makers aan te spreken en te inspireren.

Volg ons op