Evenement Filmeducatie & Speciaal Onderwijs

Meld je hier aan!

Hoe steekt het speciaal onderwijs in elkaar? En wat zijn de mogelijkheden op het gebied van filmonderwijs voor en met leerlingen van het speciaal onderwijs?

Op 9 juni 2023 organiseert Filmhub Zuid-Holland een evenement die in het teken staat van filmonderwijs voor leerlingen van het speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs. Wil je je verdiepen in de kansen die kunsteducatie, en in het bijzonder filmeducatie, biedt voor leerlingen in het (v)so? Meld je dan aan via de onderstaande link of stuur een mailtje naar info@filmhubzuidholland.nl!

Tijdens de middag delen we bevindingen uit recente projecten, voeren we gesprekken met leerkrachten en educatoren en gaan we aan de slag met praktische handvatten die ingezet kunnen worden bij het vormgeven van een filmles(senreeks). Met in het bijzonder aandacht voor de doelgroep leerlingen cluster 3 en 4.

Details

Datum: 9 juni 2023 uur

Tijd: 13.30 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)

Locatie: Het Koorenhuis (Prinsegracht 27, Den Haag)

Aanmelden is gratis en kan t/m vrijdag 2 juni.


Programma

13.15 uur: Inloop met koffie en thee in de foyer van het Koorenhuis.

13.30  uur: Start evenement

  • Opening door voorzitter Lisa Jansen. Lisa is onder andere trainer, schrijver en consultant. Ze zet zich met haar activiteiten in voor een inclusievere samenleving, met aandacht voor onderwerpen als validisme, seksisme en gewichtsdiscriminatie. In 2020 verscheen haar boek 'Laat je horen - zó maak jij een positief verschil in de wereld'.

  • Met presentatie van Dirk Monsma over de kansen die filmeducatie kan bieden voor leerlingen met speciale leerbehoeften.

  • In gesprek over de lespraktijk op het (v)so en de rol van cultuur en filmonderwijs met o.a. Saskia Tannemaat (Art-S-Cool), Boudewijn van den Broek (IFFR), Dina Aabbouz (docent VSO De Burcht en finalist leraar van het jaar 2022) en Steffie van der Meijden (mentorleerkracht VSO Heuvelrug College en winnaar leraar van het jaar vso 2022)

14.50 uur : Workshop ronde 1

15.50 uur: Workshop ronde 2

  • Hoe stel je een filmles(senreeks) samen voor een klas cluster 3 of 4? Viviane Strik neemt je van voorbereiding tot evaluatie mee in een stappenplan voor het verzorgen van een les, met praktische tools die toepasbaar zijn voor de lesopbouw.

  • Na een pilot-lessenreeks op een school in Den Haag deelt KOO bevindingen over de didactische aandachtspunten bij het geven van filmlessen voor zeer moeilijk lerende (zml) leerlingen. Hoe sluit je aan bij verschillende cognitieve niveaus binnen een groep en verschilt dit van de aanpak met leerlingen van het reguliere onderwijs?

  • Com in Beeld biedt sinds 2015 audiovisueel onderwijs aan voor jongeren in Rotterdam, met speciale aandacht voor jongeren met een spraakbeperking. In samenwerking met Stichting BOOR en het Grafisch Lyceum Rotterdam biedt Com in Beeld AV-opleidingen en lesvervangende media lesprogramma's aan. Dit gekoppeld aan het productiehuis Cam on Wheels waar jongeren met en zonder beperking professionele producties maken en hun talent als filmmaker ontwikkelen. Mascha Legel en Jelle van Kleef delen hun werkwijze met jongeren en hun aanpak in het aangaan van duurzame relaties met het (speciaal) onderwijs. 

  • Over mensen met een beperking leven helaas nog veel vooroordelen en stereotypen. Als je met ouders, organisaties of gemeenten praat over de leerlingen waar je mee werkt wil je als (film)docent of programma-maker voorkomen dat je deze vooroordelen en stereotypen (onbedoeld) versterkt. Maar hoe doe je dat? Welke begrippen gebruik je? Welke valkuilen kun je het beste vermijden? In deze workshop geeft onderzoeker Hanneke Felten (Movisie en KIS) een aantal tips en voorbeelden.

Tijdens de bijeenkomst kun je per ronde kiezen voor een van de bovenstaande workshops. Ben je aanwezig voor beide rondes, kun je deelnemen aan twee workshops.

16.40 uur: Plenaire afsluiting

17.00 uur: Borrel met hapjes in de foyer van het Koorenhuis

Bereikbaarheid

Het Koorenhuis is vanaf station Den Haag Centraal binnen 5 minuten te bereiken met tram 2,3, 4 of 6. Op een aantal minuten loopafstand kan er ook geparkeerd worden in Qpark Grote Markt, Qpark Lutherse Burgwal of Qpark City Parking. Kijk hier voor meer informatie over de bereikbaarheid: https://www.hetkoorenhuis.nl/contact-route-koorenhuis/

Toegankelijkheid

Alle ruimtes waar we gebruik van maken bevinden zich op de begane grond en zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is er een mindervalide toilet op de begane grond. 

Maak je gebruik van een rolstoel of heb je andere toegankelijkheidswensen, dan houden wij daar graag rekening mee. Geef dit bij je aanmelding aan onder het kopje ‘toegankelijkheidswensen’ 

Voor eventuele afstemming kun je contact met ons opnemen via info@filmhubzuidholland.nl of 070-2171672.

Volg ons op