Filmeducatie heeft enorm veel te bieden voor leerlingen én leraren. Het is toepasbaar op elk schoolniveau, het ondersteunt lessen voor elk denkbaar vak of onderwerp, en bestaat in allerlei vormen; van alleen kijken tot zelf maken.
Trainingen voor leraren
Met al die opties voorhanden denk je misschien: 'waar moet ik beginnen?' Geen zorgen: je hoeft geen Greta Gerwig of Steven Spielberg te heten om met filmeducatie aan de slag te kunnen. Wij laten je zien dat filmlessen erg laagdrempelig kunnen zijn, zowel voor de leraar als voor leerlingen. Filmhub Zuid-Holland helpt leraren daarom vooruit met de onderstaande trainingen.
Training: Leer Film Spreken
Tijdens de training 'Leer Film Spreken' leidt Filmhub Zuid-Holland je in 90 minuten door de wereld van filmeducatie. We vertellen je over de belangrijkste onderdelen en geven je lesmiddelen om direct mee aan de slag te kunnen.
Naar de trainingTraining: Stop-motion met je Klas
Tijdens de training 'Stop-motion met je Klas' laat Digital Playground je in twee uur kennismaken met stop-motion. In deze praktische training leer je over alle mogelijkheden die stop-motion techniek biedt voor creativiteit en spelenderwijs leren in de klas.
Naar de trainingTraining: Film en het Jonge Kind
Tijdens de training 'Spelen met film: film en het jonge kind' geeft Taartrovers in 90 minuten een introductie in filmeducatie voor jonge kinderen. Deze inspirerende, informatieve en actieve training leert jou hoe je film op speelse wijze inzet bij leerlingen van groep 1, 2 & 3.
Naar de trainingFilmeducatie in het curriculum
Beeldcultuur is steeds bepalender in onze moderne wereld. Onze samenleving is gebaat bij kritische kijkers en creatieve makers, waarbij mediawijsheid een essentiële vaardigheid is voor leerlingen. Dergelijke thema's in het lesplan verwerken is eenvoudig wanneer het om een enkele filmles gaat, maar hoe kom je tot een meer structurele aanpak? Om scholen aan een solide basis te helpen, heeft Netwerk Filmeducatie de doorlopende leerlijn film opgesteld.
Wat doet de doorlopende leerlijn film?
De leerlijn film biedt leraren houvast om activiteiten en lessen rondom film vorm te geven. Gericht op het artistiek-creatief vermogen van leerlingen, werkt de leerlijn aan vijf vaardigheden: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren. De leerlijn maakt deze vaardigheden concreet en beschrijft ook gedragsindicatoren voor de leerlingen. Voor alle vaardigheden zijn daarnaast leerdoelen geformuleerd, gedifferentieerd naar onderwijsniveau.
In de leerlijn film wordt mediawijsheid toegelicht, omgezet naar leerdoelen en gekoppeld aan (online) lesmateriaal, zodat leraren direct aan de slag kunnen. Ook cultuurcoördinatoren en schoolleiders die interesse hebben om filmeducatie op te nemen in het curriculum kunnen zich met deze publicatie daarop oriënteren. Wil je daarom meer weten over de vijf vaardigheden, lezen over praktische tips, of simpelweg inspiratie opdoen; lees dan de publicatie van de doorlopende leerlijn film.
Contact
Wil je graag meer weten over een specifieke training, over filmeducatie in het algemeen, of ben je op zoek naar advies op maat? Voor deze en andere vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Klik op de onderstaande knop en stuur ons een e-mail.
Neem contact op