De avond in LantarenVenster begon met een key note van AI-expert Aaron Mirck. Op inzichtelijke wijze vertelde hij over AI, de vele ontwikkelingen op dit gebied en de impact van AI op de maatschappij en het onderwijs. Het was een interessante presentatie over een complex onderwerp, waar Aaron zowel luchtig als serieus over vertelde en de zaal duidelijk geboeid bleef.
Na deze plenaire opening konden de deelnemers zelf aan de slag in korte workshops. Deze workshops gingen over uiteenlopende onderwerpen en werden georganiseerd door netwerkpartners IFFR, LantarenVenster, Digital Playground, SKVR, Watch that Sound, Nederlands Fotomuseum en Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam. In deze workshops konden deelnemers denken, doen en ervaren hoe toekomstbeelden een plek kunnen krijgen in hun onderwijs.
Zo leerden deelnemers in de workshop Deskundigheidsbevordering voor kunstvakdocenten en moderatoren hoe je als leraar het beste om kunt gaan met het bespreken van lastige onderwerpen in de klas. Soms komen onderwerpen de klas in omdat ze actueel zijn, of een grote rol spelen in de belevingswereld van leerlingen, maar het kan ook door een misplaatste opmerking zijn die als grap wordt afgedaan. Workshopleider Christine van Buuren van Stichting Critical Mass legde uit welke stappen belangrijk zijn om een veilige omgeving te waarborgen in de klas en gaf tips hoe om te gaan met bepaalde situaties.
Foto's door Leroy Verbeet.
Een andere workshop was Rebellie en het ongeziene, waarin deelnemers in een haast spirituele setting spelenderwijs aan de slag mochten. Met behulp van tarotkaarten en een seance met 'geesten van de toekomst', kreeg de groep een stelling voorgeschoteld. Vervolgens werkten de deelnemers in duo's aan 'hun wens voor de toekomst van het onderwijs', waarbij zij hun inzichten en ideeën verwerkten in een dichterlijke opdracht. Uiteraard werden de resultaten ook met de groep besproken, om van elkaars inzichten te kunnen leren.
Na de workshops kwam iedereen weer bij elkaar en werd de avond gezamenlijk afgesloten. Dit programma-onderdeel begon met een indrukwekkend optreden van Daniel Simu: een haast circus-achtige act van een dans tussen mens en robot. Een aandoenlijk schouwspel met een knap staaltje evenwicht van beide dansers.
Tot slot volgde nog een kleine verrassing vanuit de organisatie. Tussen de vele leraren die hadden deelgenomen aan de workshops, had de organisatie namelijk ook 3 mbo-studenten uitgenodigd om zich (enigszins onopvallend) onder de deelnemers te begeven. De studenten werden daarom naar voren gehaald om hun indrukken van de avond te delen, zodat men ook gehoor kon geven aan de stem en feedback vanuit deze groep. De reflecties van de studenten waren positief en bij vlagen erg sterk verwoord, waarbij zelfs werd genoemd dat de workshops nog wel langer hadden mogen duren.
Foto's door Leroy Verbeet.
Na de plenaire afsluiting verplaatsten de aanwezigen zich naar de lobby van LantarenVenster, waar er ruimte was om na te praten en nieuwe contacten op te doen. Op de avond zelf hebben we vanuit de deelnemers al een aantal positieve geluiden gehoord over de avond. Vanuit Filmhub Zuid-Holland zijn we dan ook trots op de organiserende partijen in het NFMR en de verschillende workshopleiders. Onze dank gaat uit naar LantarenVenster en in het bijzonder naar alle deelnemers. Dankzij hun inzet en nieuwsgierigheid was het een avond vol inspiratie en nieuwe inzichten en daar zijn we enorm blij mee.
Het Netwerk Film- en Media-educatie Rotterdam is een samenwerking van IFFR, Digital Playground, LantarenVenster, Watch that Sound, Hollywood in de Klas, SKVR en KCR i.s.m. met Filmhub Zuid-Holland. Wij hebben als doel scholen in Rotterdam en de regio Zuid-Holland zo goed mogelijk te bedienen met bestaande programma’s en maatwerk rond film- en media-educatie.
Op de hoogte blijven van evenementen?
Filmhub Zuid-Holland organiseert regelmatig evenementen, zowel met partners als het NFMR, als zelfstandig. Denk hierbij aan workshops, docentendagen, trainingen, netwerkborrels en meer. Deze evenementen zijn gericht op leraren, maar bijvoorbeeld ook op cultuuraanbieders, filmvakdocenten en vertoners. Altijd op de hoogte zijn van onze activiteiten, interessante evenementen en meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via de onderstaande knop.
Abonneer op onze nieuwsbrief