Scènes uit het Speciaal Onderwijs

Leestijd ca. 3 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland is het schooljaar 2021/2022 begonnen met de werkgroep Speciaal Onderwijs. Op deze pagina blijf je op de hoogte van de voortgang.

Waarom een werkgroep Speciaal Onderwijs?
Filmhub Zuid-Holland adviseert, ondersteunt en inspireert onderwijs op het gebied van filmeducatie. Samen met onze regionale en landelijke partners brengen we niet alleen in kaart wat er op het gebied van filmeducatie allemaal te doen is binnen de regio, maar werken we ook toe naar duurzame, toegankelijke en passende filmeducatie voor alle leerlingen binnen de provincie Zuid-Holland.

Wat is het doel van de werkgroep?
De werkgroep heeft als doel om gedurende het schooljaar 2021/2022 het in kaart brengen hoe filmeducatie op duurzame wijze kan worden aangeboden aan leerlingen in het speciaal onderwijs. En hoe kan filmeducatie op het speciaal onderwijs letterlijk en figuurlijk toegankelijker gemaakt worden?

Wie zitten er in de werkgroep?

  • Renske Gasper, hoofd Educatie, International Film Festival Rotterdam

  • Nathaniël Bagijn, docent Beeldende Vorming, Art-S-Cool

  • Marjette Rodrigues Vinck, leerkracht Speciaal Onderwijs

  • Thomas Brand, regisseur o.a. educatieve projecten in het Speciaal Onderwijs

  • Annet van Steijn, leerkracht Speciaal Onderwijs

  • Carlos Sterke, coördinator Fotografie en Medialessen, SKVR

  • Wesley Lagendijk, projectleider Deskundigheidsbevordering, Kunstgebouw

Kennismakingssessie

Woensdag 8 september kwam de werkgroep voor de eerste keer samen om kennis te maken en de ambities voor de komende periode uit te spreken. Onderzoeker Theisje van Dorsten schoof vervolgens virtueel aan om ons te vertellen over de waarde van verbeeldingskracht, in het bijzonder voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Een ontwikkeld vermogen om te fantaseren helpt kinderen om nieuwe oplossingen te bedenken en vaste patronen te doorbreken, wat bijdraagt aan een meer open en flexibele houding. Samen met LKCA voerde Theisje van Dorsten het onderzoeksproject Speciaal Verbeeld uit, waaruit duidelijk werd dat cultuuronderwijs bij uitstek geschikt is om het verbeeldingsvermogen te stimuleren. Hieronder vind je een link naar de publicatie.

Publicaties over Speciaal Onderwijs

Onderzoek Speciaal Verbeeld

Kan kunsteducatie bijdragen aan de ontwikkeling van verbeeldende vermogens van leerlingen met een licht verstandelijke beperking of een stoornis in het autisme spectrum? Auteurs: Theisje van Dorsten & Zoë Zernitz
Lees hier het onderzoek.


Heb je een vraag, een tip of een ervaring die je met ons wil delen?

Laat het ons weten

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op