Partner in Beeld: Hollywood in de Klas

Leestijd ca. 5 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

Steeds meer scholen ontdekken dat het toepassen van film in je lessen leuk, creatief en tegelijkertijd ook leerzaam is. Hollywood in de Klas geeft daar een eigen twist aan door een tijdbesparend alternatief te bieden voor de traditionele musical groep 8: het maken van een eindfilm groep 8! Wij zijn benieuwd hiernaar en gingen in gesprek met oprichter Filip Braams.

Wie is Hollywood in de Klas en wat doen jullie?

Filip: “Hollywood in de Klas bestaat sinds 2005 en is een filmeducatieproject voor het primair onderwijs. Met Hollywood in de Klas willen we dat kinderen zelf film maken en monteren. Op deze manier zijn ze op jonge leeftijd creatief bezig met beeldtaal. Daarnaast streven we er ook naar dat het eindproduct iets is waar de neutrale kijker plezier van heeft. Ons populairste project is de eindfilm in groep 8. Scholen kiezen dit als alternatief voor de afscheidsmusical. We hebben twee varianten die we aanbieden: scholen kunnen zélf een eindfilm maken met onze Zelfstandige Eindfilmpakket (ZEP) of ze kunnen kiezen voor een Eindfilm met Filmcoach (EMF) die de hele dag begeleidt, opneemt en monteert. De ZEP bestaat uit een uitgebreid hardcopy filmscript en geeft toegang tot een online omgeving met kant-en-klaar lesmateriaal, animaties, geluiden en muziek. Met de EMF kan een school tijd besparen en de montage uitbesteden aan een professionele filmmaker. De school heeft hier dan geen stress en minder werk aan. Met allebei de pakketten kan elke school een leuke en goede eindfilm maken.”

Waarvoor kunnen leraren bij jullie terecht?

Filip: “Sowieso voor het maken van een eindfilm groep 8. We verzorgen ook filmworkshops, zoals stop-motion en filmtrailer. Inmiddels hebben we 14 filmcoaches in dienst die allemaal een link hebben met het onderwijs. Vaak zijn het leerkrachten die als freelancers bij ons werken. We hebben nu ook filmprojecten voor als een school een lustrum heeft. Op deze manier proberen we te kijken hoe we op filmeducatief vlak kunnen groeien.”

Wat is jullie toegevoegde waarde als we het hebben over filmeducatie?

Filip: “We zijn best hands-on bezig, omdat we op de stoel van de school zitten. Op deze manier weten we makkelijker wat scholen willen. Met onze filmcoaches (leerkrachten) die op ruim honderd scholen komen, houden we warm contact met onze doelgroep. Daarnaast bieden we een mooi filmeducatief programma voor groep 8 waar scholen zelf niet heel veel tijd aan kwijt hoeven te zijn.”

Welke film moet iedereen leerling gezien hebben?

Filip: “Ik heb laatst de film Knor gezien. Niet een klassieker, maar wel één die indruk op mij heeft gemaakt. Zelf ben ik ook vegetariër. Er zit hier geen happy eind aan. Dat vind ik het leerzame hieraan, niet alles hoeft goed te eindigen. Dat is ook de realiteit.”

Op welk filmeducatieproject zijn jullie het meest trots?

Filip: “Als eerst de ZEP’s (Zelfstandig Eindfilm Pakket). We proberen altijd de feedback van scholen/docenten mee te nemen, dus er is altijd ruimte voor verbetering. We hebben ooit ook eens een app gemaakt, genaamd de Mini Movie Maker. Voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival kregen we zelfgemaakte filmpjes binnen. Wanneer jongeren filmpjes maken, nemen ze alles in één keer op. Het filmpje wordt dan best lang en dit is best tijdrovend wanneer we materiaal van 300 scholen toegestuurd krijgen. Vandaar dat we toen deze app hebben ontwikkeld, die tegelijkertijd fungeerde als een storyboard. Tijd werd hier een kostbaar iets, waardoor de gebruiker gedwongen werd om na te denken over de shots. Het filmpje kon niet langer worden dan 2,5 minuten. De app bestaat sinds 2015 niet meer, maar we krijgen wel nog berichten van bijvoorbeeld bibliotheken die informeren of de app nog werkt. Hij wordt dan toch nog gemist na al die jaren. Daar ben ik wel trots op.”

Wat kunnen we het aankomend jaar van jullie verwachten?

Filip: “Een nieuwe ZEP! En de 10de editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Hier maakt een basisschool zelf met hun groep(en) 6,7 of 8 een korte speelfilm en laat hen nadenken over hun rechten. De kinderen spelen zelf ook mee en onze filmcoaches begeleiden heel dit traject. Elke donderdag om 16.00 uur gaat er dan een film online in première wat elke maand ongeveer 2 miljoen YouTube-kijkers oplevert. Het leuke is dat de kinderen de YouTube-sterren zijn op ons kanaal. De school/klas met de meeste views en likes mag zich de winnaar van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival 2023 noemen. Kinderen maken hier niet alleen kennis met film maken. Ook de promotie hiervan komt aan de orde (drukwerk, data, campagnes, etc).”

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op