Hoe bezoek je een filmtheater?

Bereid je voor op het leukste uitje met de klas!

Met de klas een filmtheater bezoeken is te gek! Het biedt leerlingen de kans om film te beleven, volledig op te gaan in prachtige verhalen en tegelijkertijd te leren over mediawijsheid en beeldcultuur. Om het meeste uit deze kijkervaring te halen, vraagt een bezoek aan het filmtheater soms een beetje voorbereiding. Daarom maakt deze video op grappige wijze leerlingen bewust van enkele ongeschreven regels in het filmtheater.


Thuis een film kijken is heel anders dan in een filmtheater, buurthuis of in het klaslokaal. Thuis zit je misschien wel onderuit gezakt op de bank, word je soms afgeleid door een broer of zus en kun je de film altijd pauzeren wanneer jij dat wilt. Wanneer je een film kijkt met de klas gebeurt er meer om je heen, en moet je tegelijkertijd rekening houden met de kijkervaring van klasgenoten en andere bezoekers. Bovendien is een uitje buiten de deur niet alleen spannend voor leerlingen; voor leraren en vertoners vraagt het begeleiden van grotere groepen ook meer inspanning om alles soepel te laten verlopen.

Met de video ’Hoe bezoek je een filmtheater?’ willen we vertoners, leraren én leerlingen op weg helpen door de meest voorkomende situaties om te zetten naar simpele, handige tips. Zo weten leerlingen beter wat ze te wachten staat en kan iedereen het maximale uit de kijkervaring halen!

Hoe bezoek je een filmtheater? Zie hier een paar handige tips!


Hoe kan ik de video zelf gebruiken?

Hoe bezoek je een filmtheater? richt zich inhoudelijk op leerlingen, maar de video wordt uiteraard ingezet door bijvoorbeeld leraren, cultuurbemiddelaars of vertoners. Vanwege de brede doelgroep is de video rechtenvrij te bekijken en te gebruiken in heel Nederland. En omdat deze groepen uiteenlopende, technische voorkeuren hebben, wordt de video op verschillende manieren aangeboden:

Online kijken
De video is het eenvoudigst te bekijken op YouTube en Vimeo. Dit is online de meest toegankelijke plek en hierdoor kun je de video ook gemakkelijk delen of toevoegen aan andere kanalen. Zo kun je de video ‘insluiten’ (embedden) op je website, in een mailing of in je slides op LessonUp.

Los bestand downloaden
Wanneer je de video offline of lokaal als los bestand nodig hebt, kun je deze ook downloaden als mp4-bestand van de cloudserver van Netwerk Filmeducatie. Klik in deze map op de drie puntjes naast de bestandsnaam en je krijgt direct de optie 'Downloaden'. Je kunt ook eerst de video aanklikken, en wanneer deze is geopend, rechtsboven klikken op het 'Downloaden'-symbool.
Let op: de server is soms wat traag, mogelijk duurt het downloaden ietsje langer dan je gewend bent.

DCP-bestand voor filmzalen
Voor vertoners is de video ook verkrijgbaar als DCP-bestand (Digital Cinema Package). Als je deze gratis en eenvoudig wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@filmhubzuidholland.nl. Je ontvangt van ons een link en wat handige instructies voor het downloaden en uitpakken.


Meer weten?

Wil je meer weten over deze video, het gebruik ervan, of heb je andere vragen rondom filmeducatie? Filmhub Zuid-Holland staat voor je klaar! We kunnen je op allerlei manieren helpen; zoals het tippen van (gratis) filmlessen, je koppelen aan samenwerkingspartners en ervaren filmdocenten, of adviseren over de vele manieren waarop je film kunt inzetten in de klas.

Neem gerust contact op met ons door een e-mail te sturen naar info@filmhubzuidholland.nl en dan helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van het filmeducatieve aanbod in Zuid-Holland?

Abonneer je op onze nieuwsbrief
Volg ons op
s