KijkǀKunst & Film schooljaar 22/23

Leestijd ca. 5 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

In schooljaar 2021/2022 hebben leerlingen van groep 5 en 6 in Zuid-Holland voor het eerst kunnen deelnemen aan het programma KijkIKunst; een mooi initiatief van het Kunstgebouw in samenwerking met Filmhub Zuid-Holland en International Film Festival Rotterdam.

Over KijkIKunst & Film

KijkIKunst bracht filmvoorstellingen met kant-en-klaar lesprogramma naar de scholen in Zuid-Holland. Klassen werden verwelkomd in (wijk)theaters in provincie Zuid-Holland (o.a. Lumen te Delft, De Kroon te Waddinxveen, Het Kwartier te Stolwijk, Eendrachtshoeve te Zuid-Beijerland en De Buurtvrouw te Hillegersberg) en kregen een reeks korte films (shorts) te zien in verschillende genres. Het interessante is, dat het aanbod van de filmvoorstellingen divers was. De verbinding zat ‘m in het centrale thema: ‘Maak het verschil’. In totaal werden er vier films getoond; elk met verschillende culturele achtergronden. Ondanks de verschillen vinden zij elkaar in de onderwerpen waarin ze hetzelfde zijn en voelen. Met het filmprogramma van KijkIKunst maken we kinderen bewust van actuele onderwerpen en veranderen we zelfs hun blik.

Heijplaters (2018)

Max, Emre, Jash, David en Hilson. Vijf vrienden uit dezelfde klas, allemaal geboren in Nederland maar ieder met totaal andere afkomst. Hun dagelijkse omgeving is gelijk. Ze wonen op Heijplaat, een arbeiderswijkje verscholen in het immense havengebied van Rotterdam. Er is niet veel voor kinderen te doen en dit maakt de vriendschap extra belangrijk. Hoe is het om te leven in deze mini-maatschappij met alle verschillen in cultuur, religie en vooroordelen die er zijn? De jongens weten in ieder geval één ding zeker: zij kiezen voor vriendschap en wat hen verbindt. De documentaire geeft een beeld hoe in Nederland steeds meer culturen samenleven. Wat van oorsprong een Hollands arbeidersdorpje was is langzaam veranderd. Deze tegenstellingen worden getoond door de ogen van de vijf jongens.

The Beekeeper (2019)

Kan een beer een goede ouder zijn? In The Beekeeper wordt de kleine Mae in het bos door een beer opgevoed. Hij beschermt haar en ze eten samen veel honing. Maar als Mae haar hand in een bijenkorf steekt, komt de beer erachter dat hij niet altijd voor het meisje kan blijven zorgen.

Marina (2019)

Deze documentaire gaat over Marina Katarina Kovac - een blind 14-jarig meisje uit Nederland met meer dan 21.000 abonnees op haar YouTube-kanaal. Haar boodschap is om de wereld laten zien waartoe mensen met een visuele beperking in staat zijn.

Slurp (2019)

Slurp gaat over hoe we opgroeien, hoe we worden geconfronteerd met verantwoordelijkheden en hoe we daar oplossingen voor moeten vinden. Het gaat over de verantwoordelijkheid van een kind dat geconfronteerd wordt met een probleem binnen zijn gezin. Het is een film over ouder worden. Het is een film over hoe we ons best doen om in harmonie te leven.

Vooruitblik nieuwe schooljaar

Vanwege het succes van deze pilot wordt dit programma in schooljaar 2022/2023 uitgevoerd. Benieuwd naar een impressie van de afgelopen editie? Kijk dan gauw de aftermovie. Voor vragen en/of opmerkingen, neem gerust contact met ons op.

Aftermovie KijkIKunst & Film

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op