Groep 7a van De Klipper wint filmwedstrijd en ziet zichzelf schitteren op het witte doek

Leestijd ca. 6 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

In het najaar van 2023 deed groep 7a van Daltonschool de Klipper uit Berkel en Rodenrijs, mee met de filmwedstrijd rondom Juf Braaksel en De Magische Ring. Onder leiding van juf Licette Quak verfilmden zij een scène uit het scenario en werden zij uiteindelijk zelfs uitgeroepen tot één van de prijswinnende klassen! We spraken met juf Licette over filmeducatie, het ontdekken van talent bij leerlingen en het enthousiasme onder collega's.

Talenten ontdekken

Basisschool de Klipper is een Daltonschool. Dat betekent dat werken vanuit zelfstandigheid en samenwerking ingebed zitten in het DNA van de school. Licette vindt het belangrijk dat dat niet alleen gebeurt op het gebied van de schoolvakken, maar ook vakoverstijgend en thematisch. En niet alleen op papier, vanuit een boek of in je schrift, maar juist door creatieve processen in te zetten. Een filmopdracht past perfect bij creatief en oplossingsgericht samenwerken.

Tijdens de filmwedstrijd rondom Juf Braaksel viel het Licette op dat er in haar klas talenten naar boven kwamen die ze eerder niet bij leerlingen had gezien. En niet alleen de juf leerde haar leerlingen op een andere manier kennen, ook de leerlingen onderling leerden elkaar op een andere manier waarderen en zagen talenten bij zichzelf en elkaar die ze eerder niet zagen. Tijdens de opdracht vond iedereen in de klas op een natuurlijke manier een passende taak bij de totstandkoming van de film. De opdracht en in het bijzonder de betrokkenheid van de leerlingen zelf verbeterde dan ook de groepsdynamiek in de klas.

Licette had het boek eerst al voorgelezen in de klas en de leerlingen hadden al snel allerlei ideeën voor de uitvoering. Daarbij hadden ze een verbluffend oog voor detail, wat tot uiting kwam in de rekwisieten en de kostuums. Het lezen van het boek en het maken van de film kwamen op die manier heel mooi samen. En het boek zelf? Die zwerft nog steeds van leerling naar leerling, om ook individueel het boek nog een keer te kunnen lezen.

Stop-motion en Kinderboekenweek

De afgelopen jaren kwam filmeducatie vooral incidenteel voor in het lesprogramma van de Klipper. Zo hebben leerlingen vorig jaar nog korte, stop-motion animatiefilmpjes gemaakt. Voor het vak geschiedenis kozen groepjes leerlingen een ontdekkingsreiziger, deden zij onderzoek en maakten ze rekwisieten en achtergronden. Hiermee maakten zij per groepje een stop-motion filmpje over hun gekozen ontdekkingsreiziger en lieten zij deze filmpjes ook aan elkaar zien.

Film is dus nog geen vast onderdeel in het curriculum van deze Daltonschool, maar dat is met de nadruk op 'nog'. De koppeling tussen leesonderwijs en film is met Juf Braaksel namelijk wel erg goed bevallen. In 2024 gaat Licette bijvoorbeeld samen met haar bovenbouw-collega’s de Kinderboekenweek omarmen om zo meer met film te doen. Ze denkt hierbij aan veel lezen, lessen over creatief (scenario-)schrijven en daarnaast ook acteren, filmen en monteren. Als Filmhub Zuid-Holland mogen wij de school daarbij ondersteunen en in de nabije toekomst gaan we dan ook samenwerken om deze Kinderboekenweek tot een waar lees- en filmfeest te maken.

Behulpzame collega's

Licette was zelf de drijvende kracht achter de deelname aan de Juf Braaksel filmwedstrijd. Het is haar grote kracht om collega’s aan te steken met haar enthousiasme. Zodoende was er ook hulp van anderen binnen de school. Juf Kim is de dramadocent en zij coachte de leerlingen op het acteerwerk en mimiek, waar soms wel 10 takes voor werden opgenomen! Evelien hielp vervolgens met monteren.

De directeur en de ICC-er waren trots en zagen het enthousiasme, de toewijding en trots op het resultaat van de klas. De hele school zoemde van enthousiasme en interesse en juf Licette heeft al moeten beloven dat er volgend jaar weer wordt meegedaan. Dit enthousiasme gaan we uiteraard vasthouden en wie weet welke filmtalenten er nog meer schuilgaan bij de Klipper?

Juf Braaksel en de Magische Ring

De leerlingen deden het zo leuk in de filmwedstrijd, dat niemand minder dan Carry Slee (schrijfster van de Juf Braaksel boeken) en Aram van de Rest (regisseur van de film) het filmpje van groep 7a als één van de winnaars hebben aangewezen. Zie hier het resultaat:

Groep 7a presenteert: een scène uit Juf Braaksel en de Magische Ring

Met het winnen van de Juf Braaksel filmwedstrijd kreeg de klas een heuse privé-voorstelling in Kinepolis Zoetermeer. Hier kregen zij niet alleen Juf Braaksel en de Magische Ring te zien, maar ook hun eigen inzending! Voorafgaand aan de film konden zij zichzelf zien schitteren op het grote, witte doek, waar de leerlingen vol enthousiasme en trots op reageerden. Toch was er één iemand die nóg enthousiaster en trotser naar het scherm zat te kijken en dat was juf Licette; duidelijk te herkennen aan een glimlach van oor tot oor.

Contact

Ben je op zoek naar ondersteuning voor filmeducatieve programma's op school, of zoek je inspiratie voor opdrachten waar jouw leerlingen hun creatieve talenten in kwijt kunnen? Voor deze en andere vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Klik op de onderstaande knop en stuur ons een e-mail.

Neem contact op
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op