Geef je op als Filmleraar van het Jaar!

Leestijd ca. 3 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

Samen met de regionale Filmhubs gaat Netwerk Filmeducatie jaarlijks op zoek naar de Filmleraar van het Jaar. Voor de 6e editie van deze verkiezing is Filmhub Zuid-Holland daarom op zoek naar gedreven en inspirerende filmleraren uit de regio. Zo wordt er eerst gestreden om de regionale titel, waarvan de winnaar doorgaat voor de landelijke titel Filmleraar van het Jaar ‘23/’24.

Het belang van een goede filmleraar

Het medium film is niet meer weg te denken uit onze wereld. Toch heeft Filmeducatie nog geen vaste plek in het onderwijs. Daarom spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Gedreven filmleraren zijn ambassadeurs voor het onderwijs van de toekomst. Met de verkiezing Filmleraar van het Jaar zetten we de drijvende krachten achter filmeducatie in de spotlights!

Aanmelden

De zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar ‘23-’24 is al gestart! Filmleraren kunnen zich tot en met 1 oktober 2023 opgeven. Een collega, schoolleider of leerling mag dat natuurlijk ook doen! In het najaar van 2023 benoemt iedere regio zijn eigen Filmleraar van het Jaar. Deze zes regionale winnaars strijden vervolgens om de landelijke titel, waarvan de uitreiking plaatsvindt op 31 januari 2024, tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Sfeerverslag van de finale in 2022 in Eye Filmmuseum:

Ben ik een filmleraar?

Twijfel jij of je eigenlijk wel filmleraar bent? Dan hebben we een handige checklist voor je gemaakt:

  • Werk je als leraar in het po/vo/mbo? (of het sbo/so/vso)

  • Is film een terugkerend onderdeel van jouw lesprogramma?

  • Heb jij een duidelijke mening over lesgeven met of over film?

  • Verbind jij aan het kijken van een film altijd iets extra’s?

Heb jij alle vier de vragen met ‘ja’ kunnen beantwoorden? Goed nieuws; je bent filmleraar en kunt met gepaste trots het aanmeldformulier invullen!


Film kan enorm breed worden ingezet in het onderwijs, dus de drempel naar filmeducatie is waarschijnlijk veel lager dan je denkt. Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Het zijn leraren die leerlingen met film activeren en film inzetten om aan lessen vorm te geven.

Het kan een leraar van groep 1 zijn, een leraar Engels, Biologie of Kunst, maar een filmleraar benut het medium film maximaal. Denk aan een leraar Frans die graag een film gebruikt in de les om de leerstof te verlevendigen. Een meester die met de klas TikTok-video’s maakt om de week af te sluiten. Een docent CKV die leerlingen films leert maken of analyseren. Een leraar die kiest voor een eindfilm met groep 8, in plaats van een musical. Of een docent die filmfestivals met de klas bezoekt, een festival organiseert of een filmmaker uitnodigt op school.

Ontmoet de winnaar van vorig jaar

Vorig jaar is Mark Hagenaars, docent Geschiedenis, verkozen tot Filmleraar van het Jaar van de regio Zuid-Holland. Maak kennis met Mark, of bezoek zijn populaire YouTube-kanaal 'Geschiedenis in beweging'.

Prijzen

De winnaar is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een jaarabonnement op Cineville en ontvangt een Nationale Bioscoopbon t.w.v 250 euro. Daarnaast wint deze een bezoek aan een filmtheater of filmfestival naar keuze met de hele klas. Ook neemt de winnaar plaats in de jury bij de verkiezing van 2024-2025 en mag deze als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om te delen met andere docenten. En als hoofdprijs mag de winnaar (of een collega van school) deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding voor filmeducatie: On the Movie, t.w.v. 3000 euro.

Meer weten?

Ga voor meer informatie over de landelijke verkiezing naar de pagina van Netwerk Filmeducatie. Wil je meer weten over filmeducatie en hoe je dit in kunt zetten in jouw lessen? Blijf op de hoogte van actuele filmlessen en leerzame activiteiten zoals workshops, trainingen en bijeenkomsten door je te abonneren op onze nieuwsbrief.

Is het voor jou al duidelijk wie Filmleraar van het Jaar '23/'24 moet worden? Geef jezelf, jouw collega of jouw leraar dan nú op voor de regionale verkiezing!

Aanmeldingsformulier
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op