Filmlessen bij het thema 'Vrijheid' voor het primair onderwijs

Leestijd ca. minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

Vrijheid is een groot goed! Ga daarom in aanloop naar Bevrijdingsdag (4 en 5 mei) aan de slag met één van onze filmsnacks (korte filmles). Leerlingen kijken in deze digibordles een korte film waarin het thema vrijheid terugkomt. Elke les bespreekt een andere vorm van vrijheid en laat leerlingen reflecteren op wat vrijheid voor hen betekent.

Met één van onze vier filmsnacks bespreek jij op een laagdrempelige manier het thema 'Vrijheid' met jouw leerlingen. Voor elke groep (groep 1 en 2, groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8) werkten we, samen met landelijke partners, aan kant-en-klaar lesmateriaal, zodat jij direct met het onderwerp aan de slag kunt. Elke les bespreekt een andere vorm van vrijheid en laat leerlingen reflecteren op wat vrijheid voor hen betekent.

De filmsnacks zijn samengesteld door Filmhub Midden, Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met de landelijke partners Eye Filmmuseum, Taartrovers, Cinekid, IFFR en IDFA. De films en lessen zijn kant-en-klaar en gratis beschikbaar. Je vindt de vier lessen hier op LessonUp.

Groep 1 & 2: Trammavasikas

De film 'Trammivasikas' van Kaarel Kurismaa uit 1987, gaat over een tram die een eigen wil krijgt. Zodra de tram zijn eigen keuzes maakt, vervalt de hele stad in chaos. Maar deze chaos is stiekem ook ontzettend leuk... In deze les bekijken de leerlingen de film 'Trammivasikas' en verwerken ze de film op creatieve en actieve wijze.

Naar de filmles

Groep 3 & 4: Piropiro

Twee vogeltjes willen samen op avontuur, maar voor één van hen gaat dat niet zo makkelijk... Het vogeltje Piropiro woont in een mooi bos, terwijl vogeltje Dalle juist in de bewoonde wereld leeft. Wanneer de twee elkaar onverwachts ontmoeten, wil Piropiro samen op avontuur naar het bos. In deze les ontdekken de leerlingen wat vrijheid voor hen kan betekenen.

Naar de filmles

Groep 5 & 6: Link

Twee figuren zijn aan elkaar verbonden, maar beiden willen een andere kant op bewegen. De een is bezig met de bomen die uit de grond ploppen, terwijl de andere de blauwe vogel achterna gaat. Een film over tegenstrijdige ideeën en ambities en de belemmeringen die hierbij komen kijken. In deze les leren leerlingen uit te leggen hoe vrijheid en identiteit verbonden zijn.

Naar de filmles

Groep 7 & 8: Free as a Bird

Ariana danst samen met haar hond (en tevens beste vriend) Mickey door het leven. Helaas ligt er een tijdbom op de loer: twee waardeloze nieren. Als deze nog verder achteruitgaan, moet ze aan de dialyse waarbij ze een slangetje in haar buik krijgt. Dat lijkt Ariana vreselijk want dan kan ze niet meer dansen. Een liefdevol portret van een jong meisje dat ondanks haar ziekte plezier maakt en (bijna) altijd vrolijk is. In deze les ga je met de leerlingen in gesprek over vrijheid in relatie tot gezondheid.

Naar de filmles

Partners

De filmsnacks zijn samengesteld door Filmhub Midden en Filmhub Zuid-Holland, in samenwerking met de landelijke partners Eye Filmmuseum, Taartrovers, Cinekid, IFFR en IDFA. De films en lessen zijn kant-en-klaar en gratis beschikbaar. Je vindt de vier lessen hier op LessonUp.

Op de hoogte blijven van filmlessen, hulpmiddelen, workshops en meer?

Abonneer je op onze nieuwsbrief
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op