MBO in the Picture

Welke mogelijkheden zijn er voor film en media in het mbo? Filmhub Zuid-Holland zocht het uit, samen met de studenten!

Verslag: MBO in the Picture

Twee dagen na ‘blue monday’ zorgde Filmhub Zuid-Holland voor Glow in the Dark en organiseerde op woensdag 18 januari een evenement over film en media in het onderwijs. Speciaal voor, door en met het mbo!

Wat zijn de mogelijkheden met film kijken en maken met deze studenten? Waar kan film en media het onderwijs verrijken en waar vinden partijen elkaar? In Beeld & Geluid Den Haag kwamen zo'n 80 mensen bij elkaar om het daar met elkaar over te hebben. Het hele programma was voor zowel mbo-studenten als voor docenten en andere educatieprofessionals: juist bedoeld om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

Kijk naar onze aftermovie voor een impressie van deze inspirerende middag!

Kijken...

Host Mahfoud Mokaddem (acteur, theatermaker en mbo-docent) opende de middag met zijn eigen levensverhaal: hoe hij in zijn jeugd nauwelijks was blootgesteld aan cultuur en film, maar later ontdekte dat hij juist daar z'n expressie in kwijt kon en zelfs geld mee kon verdienen. Jonge filmmaker Shyrain ontdekte dezelfde passie door samen met andere jongeren bij Rose Stories een eigen film te maken. Studenten en organisatoren Macy en Diya vertoonden hun zelfgemaakte korte film (met quizvragen). Daarna kon iedereen in 3 rondes een talkshow of filmprogramma kijken, óf kiezen uit verschillende mini-workshops.

Jeugdhulpverlener Miguel (TOON) liet ons horen en zien hoe hij documentaires van IDFA inzet als aanleiding voor waardevolle gesprekken met mbo-studenten Zorg & Welzijn. Trotse studente Maaite (MBO Zadkine) vertelde over het organiseren van een eigen filmfestival en Nick Hortensius vertelde hoe het Scholieren Filmfestival dat aanpakt. In twee korte filmprogramma’s vertoonden Movies that Matter en daarna IFFR / Lantaren Venster korte films die zij selecteerden voor het mbo. Glow in the dark...

Bewuster kijken en maken

De relevantie van filmeducatie en mediawijsheid in het mbo wordt steeds groter. Jonge mensen consumeren meer beeld dan ooit tevoren, maar welke technieken en mechanismen schuilen daarachter? Tegelijk wordt studenten steeds vaker gevraagd om ‘even een filmpje’ te maken, maar weten ze wel hoe dat moet? Hoe kan filmeducatie het beroepsonderwijs verrijken?

... en doen!

In drie rondes konden bezoekers ook een korte workshop volgen op het gebied van film maken, mediawijsheid of mediakunst. Bij filmdocente Caroline van Filmhuis Den Haag deden mensen de 'Game of Stills': wie kon de filmstills het beste namaken? Met Lieke en Nathalie van KITE Educatie ontdekten deelnemers dat je heel makkelijk een sfeer van een filmgenre kunt creëren en programmeren. In de workshop van de Animatiebus maakte je samen supersnel een stopmotion-filmpje. En Patricia van Beeld en Geluid opende een hele hoop ogen tijdens een hele interessante workshop Fake News.

Een paar reacties:

  • Studenten van de opleiding Onderwijsassistent (ROC Midden-Nederland) vonden het geweldig: "Speciaal een hele middag voor het mbo?! Wow!"

  • "Heel leuk bij jullie op bezoek te zijn! Ook goed om zo in de wandelgangen mbo-jongeren te spreken en te horen." (Educatieprofessional SKVR)

  • "Wat een leuke dag was het, echt top!" (Docent)

Film is overal!

Een filmpje trekt meer aandacht dan een lap tekst. Hoe mooi is het als je daar zelf meer kennis over hebt? Leren om bewuster te kijken en weten hoe je er gebruik van kunt maken.

Fotografie: Daniek Alblas.

Leren van elkaar

De middag was georganiseerd door mbo-studenten Macy en Diya, begeleid door Maarten en Liesbeth van Filmhub Zuid-Holland. Deze twee stagiaires van de opleiding Junior Event Manager (ROC Mondriaan), bijgestaan door de geweldige Kajol van de opleiding Marketing & Communication Specialist (MBO Rijnland), leerden zo de fijne kneepjes van het organiseren van een evenement in de praktijk. En tegelijk leerde de Filmhub ook ontzettend veel van deze dames! Want natuurlijk willen mbo'ers meer doen met film en media, maar doe dat vooral op een manier die actief, kort (en ook leuk!) is. Macy en Diya hebben dan ook geen stageverslag geschreven, maar gefilmd.

Meer weten? Mail ons!

Vervolg

Dit evenement was niet eenmalig. Al eerder had Filmhub Zuid-Holland het mbo 'in the picture' en wil dat ook in de toekomst blijven doen, samen met alle partners uit de regio. Met de opbrengsten en lessen van dit evenement op zak, hopen we veel meer mbo-opleidingen de waarde van filmeducatie te laten ontdekken. Wil je meedoen, advies of heb je zelf een geweldig initiatief? Laat het ons weten!

Bekijk hier de promofilm voor het evenement!

Volg ons op