De Projectweek Film is voor De Vaert meteen de aftrap van een grote verandering in hun aanpak van cultuureducatie. Waar ze voorheen losse culturele uitstapjes en workshops deden, willen ze vanaf nu naar een jaarlijkse Projectweek rondom één discipline als dans, muziek, theater of erfgoed en dus ook film. En omdat ze nog niet eerder iets met filmeducatie hadden gedaan, wilden ze daar mee beginnen: een gedurfde keuze. Het was dan ook van belang om het lerarenteam houvast te geven en ze goed mee te nemen in de voorbereidingen.
Voor deze Projectweek is het voor hen daarnaast belangrijk dat er een goede leerlijn in zit, zodat de opzet elke vier jaar te herhalen is en de leerlingen de discipline film twee keer tegenkomen in hun schoolcarrière. Uit de publicatie Doorlopende leerlijn film: “Met een doorlopende leerlijn wordt een samenhangend geheel en logische opbouw van kennis, vaardigheden en attitudes door alle leerjaren heen concreet gemaakt aan de hand van leerdoelen.” Dit hebben we meegenomen door voor elke combinatie van groep 1&2, 3&4, 5&6 en 7&8 een passend lesaanbod te creëren.
Dat passende lesaanbod is vooral te danken aan de ervaring en de inzet van filmmaker en docent Ira Hoefsmid. Eerder ontwikkelde zij al een leerlijn film voor bs De Regenboog in Goirle, waarbij alle groepen in zes weken kennismaken met alle vaardigheden van filmeducatie. Dit was dan ook de perfecte basis voor een doorvertaling naar een Projectweek Film voor De Vaert. Met als gewenste kers op de taart: een weekafsluiting met Filmfestival, voor zowel de leerlingen als alle ouders.

Uit die eerdere ervaring blijkt de opzet voor de groepen goed te werken en is dit meegenomen in de volgende verdeling:
Groep 1 en 2 - Stop motion animatie
Groep 3 en 4 - Greenscreen fantasie
Groep 5 en 6 - Documentaire en interviewen
Groep 7 en 8 - Fictie in een One Minute Film
Het programma bestaat voor elke groep uit kennismaken met hun filmvorm, deze te onderzoeken en hierop reflecteren en uiteindelijk zelf maken. Dit laatste onder begeleiding van een ervaren filmdocent: voor iedere groep een workshop en zelfs twee voor groep 7 en 8. De andere lessen worden gegeven door de eigen leerkrachten, natuurlijk niet zonder de juiste voorbereiding en ondersteuning. Ira heeft de hele week uitgewerkt in een draaiboek en elke les klaarstaan in een LessonUp. Bekijk het volledige draaiboek hier. Met een algemene training voor het complete lerarenteam en een groep specifieke doorloop van de lessen zijn de leraren voorbereid, vertrouwd én enthousiast voor de Projectweek.
Filmhub Zuid ondersteunde het proces van de vraag en behoefte van de school en het betrekken van een passende filmdocent. We ondersteunen waar nodig en hebben een deel van de ontwikkelingsuren van de filmdocent bekostigd. De uitvoering komt uit het cultuurbudget van de school. In de projectweek heeft de school verder goed de mogelijkheden benut van de film-maak-set van Filmhub Zuid, zowel de iPads, statieven als licht en greenscreen zijn gebruikt en ook de projectieset van beamer en speaker kwamen goed van pas.
" “Film maken is echt zoveel werk! Maar echt heel leuk!”"
- leerling groep 7/8
We merken in de praktijk dat er meer behoefte is aan filmeducatie in één week, zoals een projectweek, kunstweek of andere noemer. Zo zijn Ramon Etman van Filmworkshop.nl en Cultuurkade in regio Meijerijstad ook bezig een gelijke vraag te vervullen. En heeft intermediair Nieuwe Veste het aanbod opgenomen in hun Educatiewijzer: ‘Projectweek Film - Je eigen filmfestival!’. Heb jij ook interesse en wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw school of cultuurmenu, neem dan contact op met je regionale consulent Filmeducatie:
Astrid Spraakman
Consulent Noord-Brabant
Mail of bel 06 2244 9351
Melissa Vos
Consulent Zeeland
Mail of bel 06 20 90 13 29
Jonathan Wanders
Consulent Limburg
Mail of bel 06 13 39 14 40