Webinars Filmeducatie

Leestijd ca. 6 minuten

Dennis

Filmhub Zuid

Reclames, vlogs, filmpjes, series… bewegend beeld is overal! En leerlingen weten er alles van… of toch niet? Hoe werkt film eigenlijk, zie je wat je denkt te zien en hoe breng je zelf een boodschap over via beeld? Net als elke taal moet je beeldtaal leren.

Daarom heeft Filmhub Zuid samen met Fontys Hogescholen vier webinars over filmeducatie gemaakt. Daarin helpen we (aankomende) docenten om in de klas met filmeducatie aan de slag te gaan. In de vier webinars komen de volgende vragen en thema’s aan bod:

  • Wat is filmeducatie precies?

  • Waarom is het belangrijk?

  • Hoe zet je het in de les?

  • Waar vind je lesaanbod?

  • Waar kun je terecht met vragen?

Daarnaast maken ervaren filmdocenten en experts je wegwijs in filmgeschiedenis, filmgenres, de kracht en impact van film, de leermethode Visual Thinking strategies, fake news én de vijf vaardigheden uit de leerlijn film.

Webinar 1: De impact van film
In het eerste webinar nemen we je in vogelvlucht mee door de geschiedenis van film, gaan we dieper in op verhaal en vorm in films, vertelt David Deprez(artistiek directeur Filmtheater Lumière) je over de impact van film en laten we de magie van film zien met het Kuleshov effect. We sluiten het webinar af met de praktijk. Jeroen Stultiëns, voormalig filmleraar van het jaar laat zien hoe je op eenvoudige en inspirerende wijze film een plek geeft in de klas!

Webinar 2: Visual Thinking Strategies
In deze aflevering leer je alles over de beproefde leermethode Visual Thinking Strategies (VTS), een leermethode die vaak wordt toegepast om de ervaring van beeldende kunst in musea te verbeteren en verdiepen. Deze methode is ook zeer geschikt om het gesprek aan te gaan over film! We laten je daarnaast kennismaken met een praktische exponent van VTS; de Visual Thinking Routines (VTR). Docent Patrick Verhoeven (Fontys Hogescholen en ArtEZ) duikt er met je in. In ieder webinar is er het item ‘De magie van film’ want met film kun je het onmogelijke visualiseren op een laagdrempelige manier en dat is magisch! In webinar 2 gaat het over de rol van geluid in film. Hoe ondersteunt het geluid de beelden en helpt het om het verhaal te vertellen én te voelen. Dus denk bij het bespreken van een film ook eens na over het geluid!

Webinar 3: Relatie tot de werkelijkheid
De derde aflevering neemt je mee door verschillende filmsoorten en hoe deze zich tot de werkelijkheid verhouden. We kijken ook hoeveel deze filmsoorten gemeen hebben met elkaar, en op welke vlakken ze verschillen. In ieder webinar is er het item ‘De magie van film’ want met film kun je het onmogelijke visualiseren op een laagdrempelige manier en dat is magisch! In webinar 3 kijken we naar de magische kracht van cameravoering en de impact die het kan hebben op de kijker. Aan de hand van doe-opdrachten en praktische tips inspireren we je om direct aan de slag te gaan met filmeducatie in de klas! Lidi Toepoel van Filmcoach.nl vertelt je over de workshops die zij geven, waaronder die over Fake News.

Webinar 4: Filmeducatie in de klas
De laatste aflevering van deze webinarreeks! We gaan kijken naar hoe je alle opgedane kennis kunt toepassen in de klas. Hoe kun je alle kennis die je hebt verworven overdragen aan de klas? Welke verschillende vaardigheden kun je stimuleren bij je leerlingen? We kunnen alvast verklappen dat het vijf vaardigheden zijn, die zijn beschreven in de speciale leerlijn film voor het basis- en voortgezet onderwijs. Dr. Emiel Heijnen, lector kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en schreef mee aan deze leerlijn. Hij vertelt je precies wat je eraan hebt. We laten je ook zien waar je terecht kunt voor inspiratie en lesmateriaal. Jeroen Helmers, VMBO-docent op het Blariacumcollege geeft praktische voorbeelden rondom het creëren van film met een klas. In ieder webinar is er het item ‘De magie van film’ want met film kun je het onmogelijke visualiseren op een laagdrempelige manier en dat is magisch! In webinar 4 hebben we het over interactieve vormen van films maken, waaronder Augmented Reality.

Hou onze nieuwsbrief, social media in de gaten. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze consulenten bij jou in de regio voor gratis advies.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op