Tijdens de awardshow van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) op 10 november is de Jongerenjuryprijs (Filmhub Zuid Award) uitgereikt aan de film Let It Baern. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een geëngageerde jongerenjury en is een samenwerking tussen Filmhub Zuid, CineSud en het festival.
De vijfkoppige jury bestond dit jaar uit vierdejaars leerlingen van het Broeklandcollege in Hoensbroek onder begeleiding van hun docent Erik Molnar en Jonathan Wanders, Consulent Limburg bij Filmhub Zuid. De enthousiaste leerlingen met een passie voor film namen eerst deel aan een workshop filmanalyse en jurering door filmmaker en filmdocent Jeroen Mourmans. Na het zien van een diverse reeks films bij zowel de Apollo Kino in Aken als het Royal Theater in Heerlen, hebben ze die vervolgens samen besproken en beoordeeld.
Let it Baern
‘Reclaim the city, reclaim the street’ is het motto van jongeren uit het Zwitserse Bern. Ze hoeven niet zo nodig de bergen van het Berner Oberland in, ze maken de stad zelf tot hun klimobject – zoals we dat kennen van de straatcultuur in Heerlen. ‘Want zo lang je beweegt, doe je geen andere, domme dingen’.
Zoals skateboarders de gebouwde omgeving horizontaal verkennen en opeisen, zo is dit een verticale exercitie op bruggen, stadsmuren, gebouwen. ‘Let it Baern’ (2023, Hannes Tell, Alice Martin en Lando Pföst) is vormgegeven en gemonteerd in dezelfde snelle urban stijl, waardoor Heerlen zich erin zal herkennen. De hoofdrolspelers zorgen dat ze onherkenbaar blijven, zelfs hun stem is vervormd. Waarmee ze een dikke middelvinger opsteken naar de autoriteiten en hun verbodsbordjes. Mooi citaat: net als de bergen zijn ook gebouwen niet gemaakt om te beklimmen, daarom doen we het.
" Deze film sprak ons het meeste aan, want ‘Let It Bearn’ vertegenwoordigt jongeren en geeft ze een stem. Herkenbaar voor ons was dat de geïnterviewde klimmers vertelden dat jongeren te vaak niet serieus worden genomen en restricties krijgen opgelegd. De leukste en misschien wel de grappigste dingen worden niet toegestaan. Deze zaken werden ter discussie gesteld in deze dynamische film. Dat het onbegrijpelijk is dat eenvoudige, onschuldige plekken een klimverbod krijgen en het illegaal is, terwijl veel mensen hier juist veel plezier aan beleven en vrijheid ervaren. Buiten deze factoren, was de film ook mooi gemaakt met een unieke filmstijl: old school, skatepunk met gebruik van animaties, wat wij niet hebben gezien bij de andere genomineerde films."
De Jongerenjury
De Jongerenjury
De 15-jarige juryleden Caleb Hagenaars – die eveneens heeft deelgenomen aan de DMFF Film Pitch 2024 jury - , Charlie Rook, Maxime Nüsser, Zoë Hermsen en Otto Hermans zijn vierdejaars leerlingen van het Broeklandcollege in Hoensbroek. Hoewel ze wekelijks films kijken, waren ze niet eerder bij de filmtheaters in Heerlen en Aken geweest, en waren ze ook niet bekend met het DMFF. Gelukkig waren ze allen enthousiast en positief verrast door zowel de diverse films, de sfeervolle filmtheaters als de leerzame en bijzondere ervaring. Ze raden andere jongeren dan ook aan om zowel het festival als de filmtheaters te bezoeken. Docent Erik Molnar (60) vond deelname aan de Jongerenjury vooral waardevol omdat “het leerlingen een mogelijkheid biedt om uit hun comfortzone te komen. Het bekijken van films is altijd blikverruimend. Nieuwe mensen ontmoeten en plekken bezoeken waar je nog nooit bent geweest. Daarnaast zijn leerlingen met taal bezig en is het pallet aan indrukken, ervaringen en aan de slag gaan met je eigen vaardigheden uitermate leerzaam. Over je eigen grenzen heen stappen. In dit geval ook letterlijk.”
Bekijk hier meer informatie over het Dutch Mountain Film Festival
Lees hier meerDe Jongerenjuryprijs
“De prijs - ook wel de Filmhub Zuid Award - is in het leven geroepen als stimulans voor filmmakers om de educatieve potentie van hun films te omarmen en bewustwording voor filmeducatie te creëren in het filmlandschap”, aldus Jonathan Wanders, Consulent Limburg bij Filmhub Zuid. “Daarnaast betrekken wij met deze prijs een nieuwe doelgroep bij zowel het festival als de filmtheaters. Op een toegankelijke en plezierige wijze ontstaan er nieuwe verbindingen met en tussen het cultuuraanbod, de regio, jongeren en het onderwijs. Waarbij de nadruk van dit initiatief ligt op het belang van filmeducatie en het 'filmwijs' maken van jongeren in een tijdperk waar beeldtaal alomtegenwoordig is. Tevens is het voor het festival ontzettend waardevol hoe een nieuwe generatie filmkijkers denkt over film.
Het Dutch Mountain Film Festival, CineSud en Filmhub Zuid zijn in ieder geval verheugd om via De Jongerenjuryprijs een nieuwe generatie filmkijkers en -makers aan te spreken, te inspireren en te verbinden.
Over Filmhub Zuid
Filmhub Zuid adviseert, ondersteunt, inspireert én verbindt scholen, filmtheaters, filmmakers, aanbieders, filmdocenten en cultuurbemiddelaars in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland op het gebied van filmeducatie. Onze ambitie is een vaste plek creëren voor filmeducatie in het onderwijs.
Aangezien kinderen en jongeren opgroeien met bewegende beelden is het noodzakelijk om een kritische blik te ontwikkelen en zo meer betekenis te geven aan film. Met filmeducatie krijgen leerlingen alle vaardigheden mee, die ze nodig hebben om volop te participeren in een maatschappij waarin beeldcultuur leidend is. Voor wie film spreekt gaat de wereld open!
Over CineSud
CineSud is de film talent hub in het hart van Nederland, België en Duitsland. Binnen de hub ontmoeten nieuwe makers en professionals elkaar, volgen ze trainingen, labs en masterclasses en presenteren ze hun werk aan een breed publiek.
Over DMFF
Steile heuvels, holle wegen, dalen met snelstromende beken, schilderachtige vakwerkhuizen en een soms onverstaanbaar maar aangenaam dialect: Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. Hier beginnen de bergen, dít is het decor voor het Dutch Mountain Film Festival.
Op dit meerdaagse filmfestival staan berglandschappen, bergsport en bergculturen centraal. Uit de documentaires en speelfilms spreekt liefde voor het landschap, ontzag voor de natuur, betrokkenheid bij moeder aarde en nieuwsgierigheid naar verre en minder verre bergculturen. Ieder jaar leidt dit tot een spraakmakend programma met historische filmverslagen, spannende docudrama’s, reportages over avontuurlijke expedities en experimentele outdoorprojecten en bijzondere arthousefilms. De beste films worden bekroond met een DMFF Award.