Candy: A Skater's Mind

Samen de Limburgse filmtheaters en filmmaker Ruud Lenssen ontwikkelden we een educatief programma voor Ruuds nieuwe film Candy: A Skater's Mind. In dit project hebben we deze partijen met elkaar verbonden en zo vele jongeren laten kennismaken met filmeducatie én de kracht en pracht van (Limburgse) film.

Wij willen dat alle kinderen, jongeren en leerlingen in Limburg kennismaken met film(educatie); in het filmtheater, bioscoop, bibliotheek, op school of in het kunstencentrum door het kijken, zelf maken en onderzoeken van film. Daarbij staat de magie van film, onze liefde voor film centraal.

Hoe bereiken we deze missie? Door verbindingen te leggen en intensief samen te werken met verschillende partners zoals filmtheaters, scholen, filmmakers en cultuurbemiddelaars. We bouwen aan een infrastructuur voor film(educatie) in Limburg. Want het educatieve onderdeel van film is een belangrijk nog ontbrekend element in de Limburgse filmsector.

Zo ontwikkelde we samen met de Limburgse filmtheaters en regisseur Ruud Lenssen een interactief educatief programma voor jongeren voor Ruuds nieuwe film Candy: A Skater's Mind. Uniek want voor het eerst werkten de Limburgse filmtheaters met elkaar samen aan een educatief project met een (Limburgse) filmmaker. Dit programma bestaat uit een bezoek aan de film (in combi met bijvoorbeeld een gesprek met Ruud of filmdocent) en twee (vrij beschikbare) interactieve lessen waarin jongeren zelf aan de slag gaan. Jongeren leren hierin aan de hand van het verhaal van skater Candy Jakobs over de (bewuste) keuzes die de filmmaker maakt om een portret van iemand neer te zetten, tegelijkertijd leren ze meer over hun eigen, visuele identiteit en eventuele vooroordelen die ze hebben ten opzichte van anderen. In dit project maken veel jongeren kennis met filmeducatie én de kracht en pracht van (Limburgse) film.

Candy: A Skater's Mind

De documentaire geeft een indringende kijk in de wereld van Candy Jacobs: Europa’s beste vrouwelijke skateboarder, die ondanks haar onzekerheden en kapotte knieën op weg is haar Olympische droom te verwezenlijken. Ze is verslaafd aan skateboarden, maar dat heeft een destructieve keerzijde. Want wat gebeurt er met Candy als ze niet kan skaten vanwege een zware knieblessure? En hoe overleeft ze zichzelf als in Tokyo het noodlot toeslaat?

Het lesmateriaal
Als voorbereiding op het filmbezoek maakten we in samenwerking met de filmmaker en filmtheaters een les die met draait om visuele identiteit en vooroordelen, deze les is hier te bekijken. Na afloop van het filmbezoek kunnen leerlingen zelf aan de slag met een les die dieper ingaat op de film, de vertelstructuren en de gebruikte filmtechnieken. De lessen zijn gratis verkrijgbaar.

Meer over filmeducatie & Filmhub Zuid - Vestiging Limburg
Reclames, vlogs, filmpjes, series… bewegend beeld is overal. En kinderen en jongeren weten er alles van… of toch niet? Hoe werkt film eigenlijk, zie je wat je denkt te zien en hoe breng je zelf een boodschap over via beeld? Om mee te kunnen doen in en te bouwen aan onze samenleving is het van groot belang dat leerlingen, kinderen en jongeren de taal van film leren ‘lezen en schrijven’. Het is noodzakelijk dat ze een verhaal in bewegend beeld leren vertellen om de wereld om zich heen te kunnen vatten. Tegelijkertijd willen we dat zij leren hoe ze met beeld invloed kunnen uitoefenen op de wereld. Deze vaardigheden leveren ook een belangrijke bijdrage aan de empowerment van (kwetsbare) kinderen en jongeren.

Filmhub Zuid - Vestiging Limburg adviseert, ondersteunt én inspireert scholen, filmtheaters, filmmakers, aanbieders filmdocenten en cultuurbemiddelaars in Limburg op het gebied van filmeducatie.

Locatie Filmhub Zuid - Vestiging Limburg
Lumière Cinema
Bassin 88
6211AK Maastricht

Volg ons op