Ontmoet de beste filmleraren van Nederland

De zes regionale jury's hebben hun winnaar gekozen, zeven toppers! Allemaal zetten ze film op geheel eigen wijze in in hun les en maken ze kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. Na de zomer zal de vakjury een les van ze bezoeken, zullen zij zich presenteren aan jury en publiek en kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriet. Woensdag 16 november vindt de uitreiking plaats tijdens IDFA, in Amsterdam.

Winnaar regio Zuid: Martijn Fincke

Martijn is leerkracht van groep 5 en 8 op Basisschool de Wissel in Vlissingen. Hij is door de jury unaniem gekozen omdat hij zijn passie voor film over weet te brengen aan kinderen van alle leeftijden. Hij doet dat op een laagdrempelige manier en verweeft zowel filmaspecten als mediawijsheid in zijn lessen. Zijn leerlingen mogen veel zelf doen waardoor hij kinderen op een actieve manier de verschillende filmaspecten en filmtechnieken leert kennen. Ook is het bewonderingswaardig hoe hij film bewust op verschillende plekken in het curriculum neerzet. Voor bijna alle vakken bedenkt hij wel een filmopdracht die aansluit bij zowel de filmeducatieve als vakinhoudelijke leerdoelen.

Winnaar regio Oost: Lukas Evers

Lukas is docent Kunst op het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn. Zijn filmlessen zijn ontzettend goed uitgewerkt en rijk aan informatie. Hij gaat gronding te werk in zijn opzet en biedt de leerlingen veel mogelijkheid om creatief te zijn. Zijn lessen filmeducatie zijn goed en knap van de grond af aan opgebouwd. Het aanbod is divers, maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel: hij doet het met veel plezier en enthousiasme. Een bijzonder onderdeel vond de jury ook hoe hij scheikunde en filmeducatie samen laat gaan binnen het onderdeel chemische cinematografie.

Winnaars regio Noord-Holland: Dorien Nannes & Maud Jacobs

Dorien Nannes en Maud Jacobs werken samen in de onderbouw van de Amsterdamse basisschool Laterna Magica. Met veel enthousiasme bedenken ze filmopdrachten bij thema’s waar de klas mee bezig is. Ze hebben daarvoor een speciale hoek ingericht waar leerlingen, onder begeleiding of zelfstandig, een stop motion filmpje kunnen maken. Zo worden er bijvoorbeeld animatiefilmpjes gemaakt van energiezuinige vervoersmiddelen. Volgens Dorien en Maud komen met dit soort opdrachten leerlingen die niet zo goed zijn met woorden, veel beter tot hun recht.

Winnaar regio Midden: Niels Hexspoor

Niels is een gepassioneerde filosofiedocent op het Corderius College in Amersfoort die zielsveel van film houdt. Hij gebruikt films om met zijn leerlingen na te denken over filosofische vragen die in films gesteld worden, waarin ook de vormgevingselementen van een film aan bod komen. Vorm en inhoud staan volgen hem nooit los van elkaar. Niels sluit aan bij de belevingswereld van zijn leerlingen, maar durft ze ook uit te dagen met gewaagde thema’s en obscure films. Van Hollywood blockbusters zoals Fight Club tot Thaise arthouse films zoals Cemetery of Splendour: Niels laat leerlingen kennismaken met andere werelden!

Winnaar regio Zuid-Holland: Mark Hagenaars

Mark Hagenaars is docent Geschiedenis op De Goudse Waarden in Gouda. Hij is een veelzijdig docent en gebruikt film niet alleen als middel, maar ook als doel door bijvoorbeeld de optie te geven om opdrachten in videovorm in te leveren. Hij geeft leerlingen de vrijheid om een en ander op een eigen manier vorm te geven, zodat deze eigenaarschap en betrokkenheid ervaart. Daarnaast maakt hij toffe filmpjes over allerlei geschiedenisonderwerpen en plaatst deze op zijn YouTube-kanaal Geschiedenis in beweging. Hij speelt in op de vraag van scholieren door via beeld actuele thema's en examenstof uit te leggen.

Winnaar regio Noord: Hendrik Atze van Doezum

Hendrik Atze is docent Geschiedenis op het Lauwers College in Buitenpost. Hij brengt geschiedenis tot leven door te starten bij de leerlingen en het hier en nu en door authentiek foto- en filmmateriaal te gebruiken. Op deze manier kunnen leerlingen zich verplaatsen in andere tijden en personen. Hendrik Atze is een echte verhalenverteller, speels, grappig en vol vuur. Zijn goed bekeken YouTube-kanaal, vol VLES’en (oftewel videolessen), zijn een aanrader voor alle geschiedenisdocenten van het land.

Meer weten?

Via deze link vind je alle info over de verkiezing Filmleraar van het Jaar 2022, van prijzen, procedure, partners tot vakjury!

Volg ons op