Film is Fake
Deze lesmethode is ontwikkelt door Mirjam de With voor groep 6,7, en 8. Deze lessenreeks bestaat uit drie volledige lesdagen, maar elk blokje kan ook als losse oefening gegeven worden.
Deel 1: Animatie centraal
De leerlingen leren dat film een optische illusie is voor het oog. Eigenlijk bestaat bewegend beeld uit 25 foto’s per seconde. Omdat ons oog maar 12 losse foto’s per seconde kan onderscheiden, lijkt het alsof het beeld beweegt. Vanuit deze theorie gaan ze zelf een stopmotion animatiefilm te maken.
Deel 2: Dramatische structuur filmverhaal
Deel twee neemt de leerlingen aan de hand van documentaires mee naar de dramatische structuur van filmverhalen. Hoe is een goed verhaal opgebouwd? Wat wordt de kijker verteld in het begin, het midden en het eind? Waarom moet een interessante hoofdpersoon altijd een probleem of een grote wens hebben? De leerlingen leren verhalen vertellen en gaan vervolgens aan de slag met de vraag: ‘stel er zou een documentaire over jou leven gemaakt worden? Waar zou die dan over gaan?’
Deel 3: De invloed van het camerastandpunt
Tot slot laat je aan de hand van fictiefilms zien hoe het kiezen van een camerastandpunt invloed heeft op het verhaal. En hoe de filmmaker op die manier de blik van de kijker leidt. Bovendien leren de leerlingen over acteren en subtekst. Bijna nooit zegt iemand letterlijk wat hij echt bedoelt. In de laatste opdracht verfilmen de kinderen in groepjes een scène waarbij zij gebruik maken van al deze technieken om het verhaal te vertellen.
Geschiedenis & filmeducatie
De docentenhandleiding Geschiedenis & filmeducatie is ontwikkelt door Emile Frowijn en is bedoeld voor 3e jaars en hoger van havo en vwo. Het doel van de lessenserie is leerlingen kritisch te leren kijken naar een historische (film)verbeelding, om zo de filmbelevenis meer betekenis te geven. Hierbij bestuderen de leerlingen de historische periode die de inspiratie vormde voor de filmmaker. Het doel is leerlingen bewust te maken van verschillen tussen de historische werkelijkheid en de verbeelding daarvan, om vervolgens vragen te stellen als: waarom heeft de filmmaker deze keuzes gemaakt? En wat doet dit met mij als kijker?