Na 75 Jaar Vrijheid

Leestijd ca. 3 minuten

Zuid-Holland

Filmhub Zuid-Holland

Ga dit voorjaar in gesprek met je leerlingen over vrijheid, oorlog en mensenrechten aan de hand van film en (gratis) lesmateriaal. Prachtige verhalen om met elkaar naar te kijken en na te bespreken, in de klas of in de bioscoopzaal.

Kunstgebouw, Movies that Matter, Nationaal Comité 4 en 5 Mei en EYE bieden, hierbij ondersteund door Filmhub Zuid-Holland, voor het PO en VO een selectie films aan, inclusief (gratis) lesmateriaal om met leerlingen stil te staan bij het thema “Na 75 Jaar Vrijheid”.

Aanbod:

Film in de Klas - pakket 1: Hallo Salaam & Een jaar zonder mijn ouders
Doelgroep: basisonderwijs groep 7,8 & Praktijkonderwijs leerjaar 1

In Hallo Salaam reizen Merlijn en Sil met hun moeders mee naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Waarom zijn hun Afghaanse en Syrische leeftijdsgenoten eigenlijk gevlucht en hoe is het om in een vluchtelingenkamp te wonen? Ondanks de taalbarrière, ontstaan al snel bijzondere vriendschappen.

In Een jaar zonder mijn ouders vertelt Tareq over zijn vlucht uit Syrië, zonder zijn ouders, zusje en broertje. Eenmaal veilig in Nederland begint het eindeloze wachten op hereniging. Als Tareq had geweten dat het allemaal zo lang zou duren, was hij dan ook alleen gevlucht? Of had hij helemaal geen keuze?

Film in de Klas - pakket 2: Toen mijn vader een struik werd
Doelgroep: basisonderwijs groep 6,7 en 8

Toda woont met haar vader boven hun eigen banketbakkerij. Haar moeder woont al jaren in het land waar zij geboren is, maar belt nog vaak. In Toen mijn vader een struik werd gaat eigenlijk alles goed, totdat er een burgeroorlog uitbreekt. Toda's school verandert in een militair hoofdkwartier en huizen worden gebarricadeerd. Haar vader vertrekt naar het front, verkleed als struik om niet op te vallen. Als het voor Toda te gevaarlijk wordt om nog thuis te blijven, vlucht ze naar haar moeder.

Film in de Bioscoop - pakket 3: Un sac de billes
Doelgroep: onderbouw vmbo, havo, vwo

In de speelfilm Un sac de billes wordt het verhaal verteld van 11-jarige Joseph. Hij leidt een gelukkig leven in Parijs. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en moeten Joseph en zijn broer, van Joodse afkomst, zonder ouders vluchten naar een veiligere plek. Dankzij een dosis moed en geluk weten de broers Nice te bereiken, maar dan trekken de Duitsers verder op. De hoop op een uiteindelijke hereniging met hun ouders geeft hen kracht om door te zetten. Ben je geïnteresseerd in pakket 3? Dan kan je contact opnemen met Movies that Matter via educatie@moviesthatmatter.nl.
Dit programma wordt gepresenteerd door Lisa Wade, o.a. bekend van Het Klokhuis. Gastspreker Herman Polak vertelt hoe hij in de oorlog, als klein jongetje, moest onderduiken op 18 verschillende adressen. 

Ben je geïnteresseerd in één of meerdere pakketten? Of heb je nog vragen?

Ready, set, go!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op