Wat doet een filmleraar?

Een leraar Frans die graag een film gebruikt in de les om de leerstof te verlevendigen. Een meester die met zijn klas TikToks maakt om de week af te sluiten. Een CKV-docent die leerlingen films leert maken of analyseren. Een leraar die kiest voor een eindfilm met groep 8, in plaats van een musical. Een docent die filmfestivals met zijn klas bezoekt, een festival organiseert of filmmaker uitnodigt op school.

Een filmleraar is een meester, juf of docent die vindt dat film een vorm van uitdrukken is - een nieuwe taal die tegenwoordig overal om ons heen aanwezig is. Iemand die leerlingen helpt beeld beter te duiden en begrijpen.

1. Ben jij filmleraar?

Sommige leraren blijken filmleraar te zijn zonder dat ze het zelf door hebben. Binnen 15 seconden weet jij of de uitslag positief is en volgend jaar ook deel kunt nemen aan de verkiezing!

2. Wat gaan we beoordelen?

We hebben alle deelnemers gevraagd om online een voorbeeld van een les te delen waarbij film/video bewust gebruikt wordt. Dit kan gewoon in het digitale aanmeldingsformulier. Op deze manier levert iedere deelnemer aan de verkiezing in de basis hetzelfde aan. Er mogen natuurlijk extra bestanden of links worden meegestuurd, zoals een gefilmde les bijvoorbeeld of een ander film gerelateerd project.

3. Hoe gaan we beoordelen?

De leerlijn film is ons beoordelingsmodel. Onze vakjury kijkt naar welke vaardigheden met bijbehorende leerdoelen er in de lessen voorkomen. Je kunt punten scoren op de leerdoelen die vallen binnen de vaardigheden: ervaren, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creƫren. Hoe meer vaardigheden er van leerlingen worden getraind, hoe meer punten je scoort.

Aanmelden voor de verkiezing kan helaas niet meer. Woensdag 24 november wordt de Filmleraar van het Jaar 2021 bekend gemaakt.

Volg ons op