Doe je mee?

Een leraar Frans die graag een film gebruikt in de les om de leerstof te verlevendigen. Een meester die met zijn klas TikToks maakt om de week af te sluiten. Een CKV-docent die leerlingen films leert maken of analyseren. Een leraar die kiest voor een eindfilm met groep 8, in plaats van een musical. Een docent die filmfestivals met zijn klas bezoekt, een festival organiseert of filmmaker uitnodigt op school.

Een filmleraar is een meester, juf of docent die vindt dat film een vorm van uitdrukken is - een nieuwe taal die tegenwoordig overal om ons heen aanwezig is. Iemand die leerlingen helpt beeld beter te duiden en begrijpen.

1. Ben jij filmleraar?

We beginnen met een razendsnelle test! Want sommige leraren blijken filmleraar te zijn zonder dat ze het zelf door hebben. Binnen 15 seconden weet je of je deel kunt nemen aan de Filmleraar van het Jaar verkiezing. Is de uitslag positief? Mooi! Want dan zijn we dus ook op zoek naar jou!

2. Wat gaan we beoordelen?

We vragen alle deelnemers om online een voorbeeld van een les te delen waarbij film/video bewust gebruikt wordt. Dit kan gewoon in het digitale aanmeldingsformulier. Op deze manier levert iedere deelnemer aan de verkiezing in de basis hetzelfde aan. Er mogen natuurlijk extra bestanden of links worden meegestuurd, zoals een gefilmde les bijvoorbeeld of een ander film gerelateerd project.

3. Hoe gaan we beoordelen?

De leerlijn film is ons beoordelingsmodel. Onze vakjury (die maken we binnenkort bekend) kijkt naar welke vaardigheden met bijbehorende leerdoelen er in de lessen voorkomen. Je kunt punten scoren op de leerdoelen die vallen binnen de vaardigheden: ervaren, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creƫren. Hoe meer vaardigheden er van leerlingen worden getraind, hoe meer punten je scoort.

Aanmelden voor de verkiezing kan tot 15 juni 2021. Begin juli maken we de zes regionale winnaars bekend en start deel 2: de landelijke verkiezing!

Geef je op!
Volg ons op