Factsheet 2021

Bekijk de factsheet

Download de factsheet

Ondanks alle coronaonzekerheid is 2021 voorbij gevlogen. We hebben flink ingezet op de zichtbaarheid van filmeducatie én de uitrol van filmeducatie binnen de opleidingen. De hoogtepunten van dit jaar lees je terug in deze vrolijke factsheet.

Bekijk de cijfers

Grootste filmdatabase voor het onderwijs

In 2020 onderzochten we de behoefte van filmeducatie bij leraren in het basis, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Uit dit onderzoek van Motivaction blijkt dat leraren behoefte hebben aan overzicht, zoals een handzame filmdatabase met geschikte onderwijsfilms, inspiratie en tips om film bewust in te zetten in de les. Op basis van dit onderzoek is in 2021 de vernieuwde filmeducatie.nl tot stand gekomen. Met 680 films284 kant en klare lessen, 73 workshops, trainingen en opleidingen door het landis ons aanbod voor het eerst op een plek gebundeld. Hiermee is filmeducatie.nl de grootste filmdatabase voor het onderwijs. We maken het leraren nog makkelijker om met film aan de slag te gaan. Meer leraren weten inmiddels de weg te vinden naar filmeducatie.nl en tegelijkertijd zijn we op meer plekken zichtbaar waar leraren zich bevinden.

Dit waren de 3 best bekeken films

De Belofte van Pisa

Norbert ter Hall (2019) - 110 minuten

  • Geweld
  • Angst
  • Seks
  • Discriminatie
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
Naar de film

Skip & de Rhythm Rangers

Olivier S. Garcia (2018) - 14 minuten

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
Naar de film

Hittegolf

Fokion Xenos (2019) - 7 minuten

  • Alle leeftijden
Naar de film

Meer filmleraren in de spotlight

Dit jaar organiseerden we in samenwerking met de zes filmhubsCinevilleNationale OnderwijsweekIDFA en Nederlands Filmfestival de vierde editie van de landelijke verkiezing Filmleraar van het Jaar. Van mei tot en met november zochten we naar de beste filmleraar van Nederland. De campagne trapten we voor het eerst af met een grootschalige regionale zoektocht. We ontdekten meer leraren die film structureel en bewust inzetten in hun lessen. Zes fantastische filmleraren werden verkozen tot regionale winnaars: van de tiktokkende juf Sanne uit Hengevelde tot de creatieve basisschoolleraar André Broens uit Lelystad. Na de regionale rondes stemde het publiek op zijn of haar favoriete finalist. Dit leverde maar liefst 2.600 stemmen op! Berrie de Zeeuw, docent Frans uit Bladel werd verkozen tot publieksfavoriet, op de voet gevolgd door Caroline de Nerée, docent beeldende kunst uit Voorburg. Elroy Gramsbergen uit Groningen, docent media en film, ging er uiteindelijk met de gewilde Filmleraar van het Jaar 2021 titel van door.

Succesvolle samenwerkingen

2021 was het jaar van de succesvolle samenwerkingen. Met Schooltv, NPO en Nederlands Filmfestival brengen we maandelijks bij duizenden leraren de Schoolfilm van de Maand met gratis les onder de aandacht. In het vakblad Van Twaalf tot Achttien lichten we maandelijks de breedte van filmeducatie uit met als kers op de taart een decembereditie geheel gewijd aan film in het onderwijs! Voor het vakblad Geografie ontwikkelden we speciale dossiers over onderwerpen als China en klimaatverandering. Het samenwerken rondom inspirerende content en dossiers werpt veel vruchten af! Zo werd het dossier over gender en seksuele diversiteit gretig gedeeld door leden, partners, vakbladen en leraren in online groepen. De komende jaren zetten we stevig in op content-ontwikkeling in samenwerking met partners en netwerkleden.

Op de hoogte blijven van de laatste netwerkactiviteiten? Meld je aan voor de eerst volgende bijeenkomst van het landelijk netwerk of de filmhub van jouw regio.

Bekijk de agenda
Volg ons op