Directors Cut: regisseer jouw vakspecifieke filmles! (vo)

Meld je aan!
Samen met het Pre-University College van de Radboud Universiteit organiseren we een nascholingsmiddag. Van docent naar regisseur: Hoe kun je film op een actuele en constructieve manier inzetten in jouw onderwijs?
Datum
Locatie op-locatie
Categorie
Nascholing
Bestemd voor
Leraren

Aanbieder

Filmhub Oost

Film in je vak

Deze nascholingsmiddag staat in het teken van filmeducatie en hoe je dit doelgericht inzet binnen jouw vakgebied. Hoe implementeer je film op een structurele wijze binnen jouw curriculum en welke tools heb je daarvoor nodig?

Film is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Van speelfilms tot telefoonopnames, van nieuwsitems tot vlogs: bewegende beelden zijn overal. Jongeren kijken, maken en delen constant beeldverhalen. Het begrijpend leren kijken en het maken en onderzoeken van film is dan ook onmisbaar in onze mediarijke maatschappij. Niet alleen sluit filmeducatie perfect aan bij de belevingswereld van jongeren, ook is het een bruikbare onderwijsmethode om leerlingen te bereiken.

Het programma bestaat uit een plenair gedeelte, ingevuld door een onderzoeker van de Radboud Universiteit en een workshop gericht op jouw vakgebied. Je gaat naar huis met praktische tips en tools om je eigen filmles te maken en concrete lesopdrachten die je direct in kunt zetten in je eigen klas.

Aanmelden

Deelname aan deze nascholingsmiddag kost € 85,- per deelnemer. Vanaf 31 januari is het mogelijk om in te schrijven via de website van het Pre University College . Bij annulering na 10 maart 2022 worden er annuleringskosten in rekening gebracht (50% van het inschrijfgeld).

Er kunnen wijzigingen in (de opzet van) het programma worden aangebracht in verband met de dan geldende coronamaatregelen.

Met korting naar de film
Deelnemers krijgen op 17 maart € 3,- korting op een filmkaartje bij LUX. Je betaalt dan € 7,- in plaats van € 10,-. Voorafgaand aan de film (om 19.00 uur) kun je een hapje eten bij LUX of ergens anders in het centrum van Nijmegen.

Inhoud lezing en workshops

Filmanalyse in de klas - Niels Niessen

In deze bijeenkomst zal Niels Niessen. aan de hand van de eerste aflevering van de Netflix-serie Sex Education en een aantal filmfragmenten aanknopingspunten geven voor filmanalyse in de klas. Deelnemers wordt gevraagd om voorafgaand aan de bijeenkomst de aflevering van Sex Education te kijken en ook al een blik te werpen op een document van filmanalyse-terminologie (zoals close-up, editing, kadrering). Het vertrekpunt van filmanalyse is voor Niels eigenlijk heel eenvoudig: Wat is het verhaal dat wordt verteld? Hoe wordt dat verhaal verteld? En hoe spreekt een film de kijker aan en speelt het met verwachtingen van de kijker? We zullen samen een aantal clips analyseren en ondertussen zal ik een aantal basistermen uitleggen, het gereedschap voor analyse. In het laatste deel van onze bijeenkomst gaan we samen aan de slag met Sex Education. Hoe trekt deze eerste aflevering ons de serie in? En hoe speelt Sex Education met bestaande conventies van gender en seksualiteit alsmede de verbeelding daarvan door populaire media?

Poëzie en Film: Dicht Oog Open - Rick Knops en Helmie Stil

Het maken van poëziefilms - korte films gebaseerd op gedichten - kent op verschillende vlakken een verdieping. In deze workshop leren filmmaakster Helmie Stil en docent Nederlands Rick Knops hoe je een gedicht analyseert en interpreteert (het eigen maken van de tekst), deze vertaalt naar beelden (beeldend denken) en het gehele proces van het maken van een poëziefilm te ervaren; van het idee tot en met de montage. Helmie Stil is een award winning filmmaker gespecialiseerd in poëziefilms, artistiek directeur en oprichter van het jaarlijkse Nederlandse Poëziefilm Festival en directeur van poetrycinema – films geïnspireerd door poëzie. Helmie werkt samen met organisaties als The Poetry Society in Londen en Motionpoems in Amerika. Rick Knops heeft jarenlang als journalist en programmamaker in binnen- en buitenland gewerkt. In 2008 gaf hij in Irak les in televisiemaken en civiele journalistiek aan medewerkers van een landelijke tv-omroep. Naast het geven van enkele gastcolleges journalistiek op hogescholen heeft hij o.a. journalistiek, communicatie, burgerschap en Nederlands gegeven op het middelbaar beroepsonderwijs.

Film kan altijd, voor iedereen: actief aan de slag met film op ieder niveau – Dieuwertje Verheijen

Dieuwertje Verheijen is docent op het Karel de Grote College in Nijmegen en zet al jaren succesvol film in binnen haar lespraktijk, onder meer Kunst Algemeen en CKV en van mavo tot vwo. Ze heeft hiervoor verschillende leerlijnen film en opdrachten ontwikkeld, passend bij het niveau, interesse en competentie van haar leerlingen. In deze workshop onderzoeken we hoe je op ieder niveau actief aan de slag kan gaan met film, zowel als middel om de lesinhoud beter te laten beklijven of om vakspecifieke filmvaardigheden te verwerven. Aan de hand van best practises uit haar eigen lespraktijk inspireert Dieuwertje Verheijen je om op ieder niveau film in te zetten in je lessen, bovendien ga je zelf aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten.

Het gebruik van film en beeld in de mvt-lessen – Berrie de Zeeuw

Hoe kan ik als docent film en beeld optimaal inzetten binnen mijn lessen Engels, Duits, Frans of een andere vreemde taal? Hoe pak ik dit aan? Waar moet ik op letten? Hoe kom ik tot een goede opdracht voor mijn leerlingen? Tijdens deze workshop laat Berrie de Zeeuw je zien hoe hij op allerlei manieren film en beeld inzet als leermiddel, zowel receptief als productief. Daarna ga je samen aan de slag om een korte lesopdracht te ontwikkelen die je de volgende dag direct kunt inzetten. Je gaat met een tas vol lesideeën naar huis! Berrie de Zeeuw is docent Frans aan het Pius X- College in Bladel en is in 2021 verkozen tot Filmleraar van het jaar voor de regio Zuid. Daarnaast is hij werkzaam voor Noordhoff als auteur en eindredacteur. In samenwerking met deze uitgeverij zijn er tien lesbrieven ontwikkeld bij de Netflix serie Lupin. Deze zijn gratis beschikbaar gesteld.

Meer doen met film in je vak? Meld je aan voor deze nascholingsmodule.

Aanmelden
Deel evenement op
Volg ons op