Kennisdag Netwerk Filmeducatie | Ontmoeting & Inspiratie | Amsterdam
Aanmelding gesloten
IJpromenade 1
Amsterdam
Aanbieder

Vrijdag 10 februari | 9:45 - 16:45 | Eye
09:00 - 09:45 Inloop
09:45 - 10:00 Archiefbeelden op het grote doek van Cinema 1 met live zang door Bekijk 't productieleider (en zangeres) Shariffa Bahri
10:00 - 10:30 Keynote Farid Tabarki
10.30 - 11.00 Netwerksessie Margreet Cornelius
11:00 - 11:30 Koffie & thee
11:30 - 12:45 Workshopronde 1
12:45 - 13:45 Lunch
13:45 - 15:00 Workshopronde 2
15:00 - 15:30 Koffie & thee
15:30 - 16:45 Workshopronde 3
16:45 - 18:00 Afsluiting & borrel

Keynote Farid Tabarki 10.00 - 10.30
We starten gezamenlijk in Cinema 1 met een wervende keynote van Farid Tabarki. Hij breekt zijn hersenen graag over de Vloeibare Samenleving; een samenleving waarin verandering constant is en onzekerheid nog de enige zekerheid. Met een aanstekelijk enthousiasme zet hij je aan het denken over de voor- en nadelen van zo’n samenleving en wat de impact is op mens en organisatie. In zijn keynote tijdens de Kennisdag gaat hij in op de verschillende manieren die er zijn om netwerkorganisaties vorm te geven. Hoe werk je samen in een netwerk, hoe laat je het denken in hiërarchische structuren los?
-(copy)-1675413060.jpg/4eddd39e7171459bbb39225aac28b315.jpg)
Netwerksessie Margreet Cornelius 10.30 - 11.00
Projectleider Margreet Cornelius zal de deelnemers middels een interactieve presentatie informeren over de stappen die het netwerk heeft gezet de afgelopen jaren en vraagt mee te denken bij de vervolgstappen en verschillende thema's van 2023.

Workshopronde 1 - 11:30 - 12:45
In deze eerste ronde kun je de kneepjes van het modereren leren of je laten inspireren door best practices van twee filmleraren. Jeroen Stultiens deelt zijn beste filmles ideeën voor het primair onderwijs, René van de Veerdonk geeft het vak aardrijkskunde en vertelt over de video’s die hij maakt om de lesstof voor zijn leerlingen te verduidelijken. Ook kun je je laten inspireren door het verhaal van maker Ruud Lenssen of deelnemen aan de workshop inclusief schrijven. Hierin leer je wat inclusief schrijven is, waarom het nodig is en waarom het lastig is er regels voor te bepalen.
Verhaal van de maker: Ruud Lenssen
Ruud Lenssen vertelt over het maakproces van zijn film Candy: A Skater’s Mind. De film geeft een indringende kijk in de wereld van Candy Jacobs: Europa’s beste vrouwelijke skateboarder. In deze documentaire moest Ruud omgaan met de vele onverwachte obstakels op weg naar haar Olympische droom. Hoe zorgde hij ervoor dat het een documentaire werd vol speelfilmachtige plotwendingen?
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: iedereen
Nicole Santé & Kees Driessen - Inclusief schrijven - DEZE SESSIE ZIT VOL
Taal is een levend fenomeen en aan verandering onderhevig. Termen die decennialang zonder nadenken zijn gebruikt blijken besmet, kwetsend, discriminerend of gewoonweg overbodig. Het schrijven van iets simpels als een synopsis voor een film is een obstakelparcours geworden: hoe beschrijf je iemand met een andere achtergrond/kleur/fysieke gesteldheid/seksuele oriëntatie dan jij? Wie bepaalt de normen en termen en waarom? In deze workshop leer je aan de hand van filmfragmenten en teksten wat inclusief schrijven is, waarom het nodig is en waarom het lastig is er regels voor te bepalen.
Vorm: workshop (handig als je een laptop meeneemt)
Doelgroep: marketeers, lesontwikkelaars
Filmleraar van het Jaar Bart Valkenier - Spoedcursus Blender
In deze workshop leer je meer over Blender, een gratis 3D Open Source programma die op elke laptop draait. Het is een complex programma maar Bart heeft een manier gevonden waarop jij als beginneling aan het eind toch een start hebt gemaakt voor een supervette korte animatie (in low poly stijl) van een (meegebrachte) tekening.
Vorm: workshop - belangrijk dat je een laptop meeneemt
Doelgroep: iedereen
Filmleraar van het Jaar Jeroen Stultiens - Best Practice
Deze bevlogen Filmleraar van het Jaar 2019 deelt zijn beste korte filmles ideeën voor het primair onderwijs. Samen met de deelnemers gaat hij een aantal van deze opdrachten uitvoeren. Ook vertelt hij over de zelfstandige eindfilmpakketten van Hollywood in de Klas, geeft hij inzicht in hoe zo’n pakket werkt en hoe je grip krijgt op dit proces. De deelnemers gaan ook zelf aan de slag met een opdracht uit het pakket.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: leraren, lesontwikkelaars
Esther Fluijt - Modereren kun je leren!
Haal het maximale uit een gezamenlijke filmervaring door leerlingen activerend te leren kijken. Aan de hand van de nieuwe programma’s van de Korte Film Poule wordt gedemonstreerd hoe je praktisch en inhoudelijk de beste schoolvoorstelling neerzet. Je gaat op zoek naar welke stijl het beste bij jou als moderator past, zodat je comfortabel voor een groep staat. Je kijkt samen enkele korte films, wisselt ervaringen uit, gaat zelf aan de slag met activerende werkvormen voor in de filmzaal en oefent met veelvoorkomende situaties.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: theaters, festivals

Workshopronde 2 - 13:45 - 15:00
Laat je in deze ronde meevoeren in de wondere wereld van het Eye Collectiecentrum en krijg een kijkje in de keuken door de bevlogen Frank Roumen. Maak kennis met het open source programma Blender of ga samen met Jan-Wolter van LessonUp dieper in op hoe je tijdens een les een goede vraag kunt stellen, die zijn doel bereikt en waarbij studenten ook echt een waardevol leermoment ervaren. In de workshop over verankering licht je samen met Jolijn Peters en Yotka Kroeze jouw eigen organisatie door. Heeft filmeducatie hierin al een structurele plek?
Verhaal van de maker: Shamira Raphaëla
Shamira Raphaëla neemt je in deze inspiratiesessie mee naar het maakproces van haar laatste jeugddocumentaire Shabu, een film zonder stereotypen over een 14-jarige jongen uit Rotterdam met Surinaamse roots. Ze laat duidelijk de struggles zien waarmee Shabu te maken krijgt maar maakte wel een feelgoodfilm. 'Feelgood in the hood' zoals ze dat zelf noemt. "Ik wilde met een andere blik naar deze wijk kijken, naar mensen in de marginaliteit." IDFA vertelt na afloop kort over de special over montage die ze ontwikkelden bij deze film, een interactief scholenprogramma waarin leerlingen de kracht van montage leren kennen.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: iedereen
Jan-Wolter Smit - "Waarom kan ik tandpasta niet eten?" - DEZE SESSIE ZIT VOL
“Wie weet wat…?”. Het lijkt zo simpel: een goede vraag stellen tijdens de les of bij een film. Maar stellen wij als leraar of lesontwikkelaar eigenlijk wel relevante vragen? In deze sessie gaan we dieper in op hoe je tijdens een les een goede vraag kunt stellen, die zijn doel ook bereikt en waarbij studenten ook daadwerkelijk een waardevol leermoment ervaren. Je leert nadenken over de verschillende manieren van vragen stellen en hoe jij dat gemakkelijk kunt toepassen.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: leraren & lesontwikkelaars
Filmleraar van het Jaar Bart Valkenier - Spoedcursus Blender - DEZE SESSIE ZIT VOL
In deze workshop leer je meer over Blender, een gratis 3D Open Source programma die op elke laptop draait. Het is een complex programma maar Bart heeft een manier gevonden waarop jij als beginneling aan het eind toch een start hebt gemaakt voor een supervette korte animatie (in low poly stijl) van een (meegebrachte) tekening.
Vorm: workshop - belangrijk dat je een laptop meeneemt
Doelgroep: iedereen
Kimber van Valkenburg - Quo Vadis, Aida?
Film wordt in geschiedenislessen vaak gebruikt om leerlingen en studenten enthousiast te krijgen voor historische thema’s en tijdvakken. Hierbij vergeten we stil te staan bij de film als bron. Een stempel van de mens, een voetafdruk in een bepaalde tijd, op een bepaalde plaats binnen een bepaalde context. Film is een afspiegeling van de keuzes van de maker en het moment. Het is belangrijk dat leerlingen en studenten zich hier bewust van worden, net als bij teksten, spotprenten, kunstobjecten en archeologische vondsten. In deze workshop gaat geschiedenisdocent Kimber van Valkenburg hier dieper op in aan de hand van de film Quo Vadis, Aida? (Jasmila Žbanić, 101 min 2020) over de val van Srebrenica. Deze workshop is ontwikkeld i.s.m. LUX Nijmegen, LantarenVenster en IFFR.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: leraren, theaters, festivals
Frank Roumen - Rondleiding Collectiecentrum - DIT ONDERDEEL ZIT VOL
Sectormanager Collectie Frank Roumen neemt je in deze excursie mee achter de schermen van het Collectiecentrum van Eye Filmmuseum. Eye beheert met zijn collectie meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. De oudste film uit de collectie stamt uit 1896. Ga samen met Frank op ontdekking in het depot van Eye en leer meer over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur.
Vorm: rondleiding
Doelgroep: iedereen
Jolijn Peters & Yotka Kroeze - Een structurele plek voor film op school
Sinds 2022 hebben we een prachtstip op de spreekwoordelijke horizon: een structurele plek voor filmeducatie in het po en vo. Waar begin je met deze grootse ambitie? De vijf pijlers van verankering (visie, programma, deskundigheid, aansluiting en samenwerking) helpen je daarover na te denken en richting te geven. In deze workshop ga je samen met Jolijn Peters en Yotka Kroeze (Filmhub Noord) actief aan het werk met de pijlers en licht je jouw eigen organisatie door. Heeft filmeducatie hierin al een structurele plek, wat zijn je ambities voor de toekomst en aan welke pijler wil je werken om daarin een volgende stap te zetten?
Vorm: workshop
Doelgroep: schoolleiders, leraren, lesontwikkelaars

Workshopronde 3 15:30 - 16:45
In deze laatste workshopronde is Froukje Tan te gast, zij gaat aan de hand van fragmenten van haar nieuwste film Kung Fu leeuw in gesprek over maatschappelijke thema's en het maakproces. In deze ronde kun je ook aan de slag met animatie of alles leren over film en theater in het mbo. Speciaal voor de marketeers is er een workshop filmmarketing en Sectormanager Frank Roumen neemt ook in deze ronde weer een groep deelnemers mee op pad voor een kijkje in de keuken van het indrukwekkende Eye Collectiecentrum.
Verhaal van de maker- Froukje Tan
Kung Fu leeuw is de nieuwste film van filmmaker Froukje Tan. In deze spannende jeugdfilm zien we voormalig Nederlands karatekampioen Tyrell Williams en kungfubeoefenaar Haye Lee worstelen met de uitdagingen van het opgroeien, waarbij de wijze lessen uit de vechtsport handig van pas blijken te komen. In deze sessie gaat Froukje aan de hand van fragmenten in gesprek met Coen Haver over maatschappelijke thema’s, het maakproces en persoonlijke invloeden.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: iedereen
Eva Lenis - Aan de slag met animatie! - DEZE SESSIE ZIT VOL
Hoe kun je als leerkracht en filmmaker samenwerken om filmeducatie te verankeren in het onderwijs? Met deze vraag ging Filmhub Noord in de Groninger proeftuin op onderzoek. Tijdens deze workshop deelt animator Eva Lenis niet alleen de geleerde lessen en de belangrijkste inzichten van de Groninger proeftuin, ook gaat ze met de deelnemers aan de slag. Zo ken je nadien niet alleen de talloze mogelijkheden van animatie, maar weet je ook hoe dat er in de praktijk uitziet.
Vorm: workshop
Doelgroep: iedereen
Marije Hofland & Marieke Hagens / Marije Kuijs - Film en Theater in het mbo
ROC Midden-Nederland (locatie Amersfoort) werkt al vier jaar samen met Filmtheater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Studenten van verschillende colleges bezoeken per jaar zes theatervoorstellingen en zes filmvertoningen, met educatieve randprogrammering. Marieke Hagemans en Marije Hofland van De Lieve Vrouw geven in deze sessie een kijkje in de keuken van de vormgeving van dit project, dat in co-creatie met de studenten is ontwikkeld. Aan de hand van voorbeelden uit workshops die studenten in dit project hebben gevolgd laten we de tops zien en geven we je tips hoe je dit op je eigen mbo kunt vormgeven. Ook zal Marije Kuijs van CJP aanwezig zijn om de mogelijkheden van financiering met de CJP Cultuurkaart/MBO card toe te lichten.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: leraren, theaters, festivals
Frank Roumen - Rondleiding Collectiecentrum - DIT ONDERDEEL ZIT VOL
Sectormanager Collectie Frank Roumen neemt je in deze excursie mee achter de schermen van het Collectiecentrum van Eye Filmmuseum. Eye beheert met zijn collectie meer dan 54.000 films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. De oudste film uit de collectie stamt uit 1896. Ga samen met Frank op ontdekking in het depot van Eye en leer meer over de Nederlandse film- en bioscoopcultuur.
Vorm: rondleiding
Doelgroep: iedereen
Marjet Wullink - De kunst van SEO - NOG ENKELE PLEKKEN
In deze workshop van SEO-specialist Marjet Wullink ga je aan de slag met je vindbaarheid in google aan de hand van verschillende belangrijke thema’s van het onderwijs. Je leert de basics van SEO (Search Engine Optimalisation) en een beetje meer, krijgt allerlei handige tips voor content-creatie en gaat ook zelf content creëren d.m.v. Artificial Intelligence (AI). Daarnaast leer je hoe je elkaar kunt helpen en zelfs kunt versterken om beter vindbaar te worden.
Vorm: workshop (handig als je een laptop meeneemt)
Doelgroep: marketeers, festivals, theaters
Jasmijn Pielkenrood - Beeldverhaal workshop
In vijf innovatieve, klassikale lessen, maken leerlingen van groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs spelenderwijs kennis met de kracht van beeld én taal in film. Door film te kijken en zelf te maken leren kinderen hoe je je eigen werkelijkheid op een creatieve manier kunt verwoorden en verbeelden. De lessen bestaan uit drie onderdelen: een korte introductie, enkele kijkopdrachten en een maakopdracht. In elke les staat één filmisch element of animatietechniek centraal. In deze workshop worden de deelnemers onder begeleiding van een ervaren docent aan het werk gezet met een verkorte versie van een les uit de serie.
Vorm: inspiratiesessie
Doelgroep: iedereen
Deelnemer Kennisdag 2022
"Veel nieuwe dingen geleerd en andere perspectieven kunnen horen. Fijn om andere mensen uit het veld te ontmoeten. Hierdoor zal contacten leggen in de toekomst makkelijker gaan. Ook de workshops leenden zich goed voor nieuwe kennismakingen."
Stel gauw je eigen programma samen en bestel je (gratis) kaarten via de website van Eventbrite!
Programma & kaarten