Win een gastles van Eye Filmmuseum: voor scholen in Brabant, Limburg of Zeeland

Eye's gastdocent bij jou in de klas

Eye Filmmuseum presenteert vernieuwde gastlessen voor basisscholen in heel Nederland. Ben je nieuwsgierig naar de interactieve lessen van Eye? Met deze winactie maken scholen in de regio van Filmhub Zuid kans op een gratis gastles!

Kinderen houden van film. En als je de nieuwsgierigheid van je leerlingen wil prikkelen en ze met deze kunstvorm aan de slag wil laten gaan, dan zijn de gastlessen van Eye Filmmuseum ideaal. Een gastdocent komt naar jouw school, dus de leerlingen beleven het museum en de collectie in hun eigen klaslokaal.

De gastlessen zitten boordevol grappige, bijzondere, historische en hedendaagse korte films uit de museumcollectie. Samen met een museumdocent praten leerlingen aan de hand van creatieve doe- en kijkopdrachten over wat ze zien, wat film met ze doet, hoe het gemaakt is en ze ontdekken het verschil tussen films van vroeger en nu.

Bewust van beeldtaal

Ook worden leerlingen zich bewust van beeldtaal. Want wat zit er eigenlijk achter filmbeelden? En wat kun je er zelf mee? Ze krijgen vaardigheden mee om te navigeren in de wereld van nu waarin ze dagelijks heel veel beelden zien én zelf maken.

Doe mee!

Ben je nieuwsgierig naar de interactieve lessen van Eye? En ben je verbonden aan een school in de regio van Filmhub Zuid, namelijk Brabant, Limburg of Zeeland? Geef jouw klas op voor een gratis gastles naar keuze! De school ontvangt ook een verslag over de gastles in de klas, deze kan bij interesse vanuit de school via de schoolkrant of mailing worden gedeeld.

Zo maak je kans

Ben je leraar, cultuurcoördinator of schoolleider? Stuur een mail naar joni@filmhubzuid.com waarin je laat weten dat jouw school kans wil maken op een gastles. Vermeld je ook even op welke school je lesgeeft? Reageren kan tot en met 30 juni 2022.

Bekijk Eye's gastlessen voor het basisonderwijs

Een koffer vol film I Groep 1-2

'Een koffer vol film' heeft een speels karakter terwijl je er toch veel mee bereikt. De museumdocent komt de klas binnen met een rood koffertje vol objecten die iets te maken hebben met de korte films die je leerlingen samen kijken. De kinderen raden en associëren: welke objecten horen bij welke films? Ze staan stil als een standbeeld, gaan lekker dansen en maken muziek.

Bekijk gastles

Animeer je klas I Groep 3-4

De stopmotion-gastles 'Animeer je klas' is altijd weer een groot succes. De leerlingen maken een verhaal over de stoelen in het lokaal waarop ze ogen, brillen en monden aanbrengen. Ze brengen de karakters tot leven en zien de film ontstaan op de tablets die de museumdocent meebrengt.

Bekijk gastles

Net als in de film I Groep 5-6

Leerlingen lossen challenges op waarbij ze slimme trucs ontdekken die filmmakers vroeger gebruikten. De korte kijk- en doe-opdrachten geven een goede indruk van wat er nodig is om een aansprekende film te maken en de leerlingen doen kennis op over filmgeschiedenis.

Bekijk gastles

Film voor de toekomst I Groep 7-8

Leerlingen geven zelf vorm aan scènes die op beelden over hun eigen school én uit Eye’s collectie zijn gebaseerd. Ze maken het storyboard, verzinnen dialogen en situaties. Het resultaat is een grappige, fantasierijke en verrassende filmcreatie om te bewaren voor de toekomst waarin ze zichzelf ook op beeld terugzien.

Bekijk gastles

Over deze wedstrijd

De winnaars worden op 1 juli 2022 op deze pagina bekend gemaakt en ontvangen bericht per e-mail. De gastles met een waarde tussen €120 (groep 1-2) en €145 (alle andere groepen) wordt aangeboden door Eye Filmmuseum.

Als jouw school wint, neemt Eye Filmmuseum contact met je op om een geschikte datum vast te leggen voor het aankomende schooljaar (2022/23). Een gastdocent uit de regio van Filmhub Zuid komt naar jouw school met het benodigde materiaal. Kortom: de organisatie kost jouw school weinig tijd!

Volg ons op