Bekijk 't: fake news workshop

Workshop boeken
Maak een sensationeel nieuwsitem en ontdek hoe fake news werkt!

De fake news-workshop van Bekijk ’t maakt jouw leerlingen bewust van het waarheidsgehalte van het nieuws, onder andere door ze zelf een sensationeel nieuwsitem te laten maken.

Bewuste beïnvloeding

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwsbericht één miljoen keer wordt aangeklikt? Waarom zou je dat eigenlijk willen? En is alles wat je op het journaal ziet ‘waar’? In deze workshop komen jouw leerlingen erachter hoe (online) mediamakers soms bewust de mening van kijkers beïnvloeden. Dat kan door het stellen van sturende vragen, of door te filmen vanuit een bepaald standpunt. Zo krijgt iemand die van onderen wordt gefilmd meer status, en wordt iemand die van boven in beeld wordt gebracht minder snel serieus genomen.

Kritischer leren kijken

Een filmdocent van Bekijk ’t legt uit hoe nieuws tot stand komt en welke trucs er allemaal zijn om je mening te beïnvloeden. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken ze een nieuwsitem dat hun eigen mening bevestigt. Door zelf te ervaren hoe je nieuws manipuleert, leren ze kritischer te kijken naar het nieuws. De leerlingen...

* worden meer bewust van hoe nieuws tot stand komt en ze ontdekken hoe je nieuws kan manipuleren

* oefenen met interviewen en ontdekken hoe ze (zichzelf) presenteren voor de camera

* leren hoe je een (sensationeel) nieuwsitem filmt en monteert

* komen erachter welke montagetechnieken vaak worden ingezet om de mening van de kijker te beïnvloeden

Maatwerk

Het is ook mogelijk om de workshop aan te passen. Neem vrijblijvend contact op met ons Hoofd Educatie Ellenoor Bakker via ellenoor@bekijkt.nl en ontdek welke mogelijkheden er zijn.

Duur 2x 100 min + 30 min om gezamenlijk het resultaat te bekijken | Geschikt voor alle leerjaren van het vo

Aanbieder

Bekijk't
Volg ons op