Fake news van Beeld en Geluid: laat je niet voor de gek houden

Tickets

Hoe kun je nepnieuws écht leren herkennen? Met deze workshop maken leerlingen zelf nepnieuws te maken, waardoor ze zich niet makkelijk voor de gek laten houden.

Met de workshop Fake News van Beeld en Geluid ervaren leerlingen hoe makkelijk het is om mensen te misleiden. Aan de hand van de lesmethoden en filosofieën van de journalistiek-educatieve organisatie DROG (partnerorganisatie bij deze workshop) krijgen ze een training in het bestrijden van nepnieuws en desinformatie.

Beproefde methode

Maak zelf eens nepnieuws, dan leer je het te herkennen, dat is de opvatting van DROG. Samen met de Universiteit van Cambridge deed DROG onderzoek naar de effectiviteit van deze aanpak. Uitkomst: bij de testpersonen was er een significante verbetering zichtbaar bij het herkennen van nepnieuws. Behalve maken, doe leerlingen ook ervaring op met het verspreiden van nepnieuws. Wie weet de meeste bezoekers naar de website te lokken?

Programma

De workshop start met een introductie op nepnieuws en desinformatie, ze leren wat er komt kijken bij redactie en publicatie, hoe het zit met verspreiden op grote schaal en wat een trol is (iemand die expres foute informatie op internet zet, meestal via een nep-account). Een nabespreking volgt als afsluiting.

2-urige workshop I Op locatie (Beeld en Geluid in Hilversum of op school) I Vo en mbo I Ook mogelijk in het Engels

Aanbieder

Beeld en Geluid
Volg ons op