Dit is film: 8 filmlessen (vo) in LessonUp van Eye Filmmuseum

Iedere les duurt 15 minuten, exclusief optionele opdracht

Je leerlingen ontdekken de taal van film met Dit is film; een reeks van acht lessen van Eye Filmmuseum voor het vo. De lessen zijn geschikt voor het (creatieve) mbo, vmbo-t, havo en vwo 2-5, en sluiten goed aan bij CKV.

We kijken veel films. Maar wat is film? Wat doet film met je en hoe werkt dat? Hoe beïnvloeden filmische elementen als montage, camera, geluid en art direction de filmbeleving?

Met Dit is film onderzoeken leerlingen het aan de hand van klassieke en moderne filmfragmenten. De lessen in LessonUp zitten boordevol prikkelende opdrachten en kijk- en luistervragen voor een actieve les. Ook zeer geschikt voor een online les!

We geven je nog drie redenen om te starten met Dit is film

De lessen zijn kort en helder
Met veel filmlessen bespreek je een specifieke film, terwijl je leerlingen met Dit is film het effect van montage, camera, geluid en art direction op de kijkbeleving onderzoeken. Daarmee brengt Dit is film iets nieuws in het lesaanbod dat er al is. De leeropbrengsten zijn kristalhelder. Ook zijn de lessen met een duur van vijftien minuten per aflevering aangenaam compact.

Bij elke les vind je een maakopdracht
Optioneel is de filmopdracht die je aan het einde van elke filmles vindt. Daarmee passen leerlingen hun opgedane kennis direct toe en ondervinden ze daadwerkelijk wat het effect van montage, camera, geluid en art direction is. Ook als je als docent weinig achtergrond hebt op het gebied van film maken, kun je je klas aan de slag laten gaan met deze filmopdrachten want ze geven leerlingen echt goede tools om zelf film maken.

Je kunt snel 'shoppen' voor je eigen powerpoint of LessonUp
Je kunt de lessen in LessonUp direct bekijken en er doorheen klikken om de structuur van zo'n filmles te bekijken. Je doet inspiratie op en de lessen zijn zo ontworpen dat je makkelijk elementen eruit kunt halen voor de slides van je eigen powerpoint of LessonUp. Gebruik wat voor jou interessant is, van goede vragen tot kijkfragmenten. Dat scheelt veel tijd! Of kies ervoor om de complete serie in de klas te behandelen.

Camera: standpunten & filmkaders

Welke rol hebben camerastandpunten- en filmkaders op je filmbeleving?

Bekijk de les

Camera: subjectief en objectief

Welke rol heeft cameravoering op je filmbeleving?

Bekijk de les

Montage: verhaal vertellen

Hoe vertel je met montage een logisch filmverhaal?

Bekijk de les

Montage; van shot naar shot

Ontdek welke rol montage heeft op je filmbeleving.

Bekijk de les

Art direction: personage

Ontdek welke rol art direction heeft op je filmbeleving.

Bekijk de les

Art direction: omgeving

Ontdek welke rol art direction heeft op je filmbeleving.

Bekijk de les

Geluid: muziek & sfeer

Ontdek welke rol geluid heeft op je filmbeleving.

Bekijk de les

Geluid: spanning en schrik

Ontdek welke rol geluid heeft op je filmbeleving.

Bekijk de les

Meer filmlessen voor het vo bekijken?

Ga naar LessonUp

Lesmateriaal

Volg ons op