Filmhuis Den Haag: workshop de grens van de grap

Meer info
Leer over persvrijheid en satire

In dit duoprogramma van Filmhuis Den Haag en Beeld en Geluid Den Haag leren scholieren nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving.

Satire is lachen, maar doet soms ook wat pijn. Wat heeft persvrijheid met satire te maken? Leerlingen buigen zich over dit soort vragen en ontdekken waar hun eigen grenzen liggen.

De dag begint met een workshop in het mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag. Aansluitend kijken ze in Filmhuis Den Haag de satirische film Jojo Rabbit die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film volgt een Duits jongetje, wiens wereldbeeld op zijn kop staat wanneer hij ontdekt dat zijn moeder een Joods meisje op zolder verstopt. Hij heeft één bondgenoot: zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler. Na de film vindt een nagesprek plaats. De leerlingen leren wat satire is, hoe ze het kunnen interpreteren en waar vrijheid van meningsuiting en beledigen met elkaar botsen. Ook verkennen de leerlingen hun eigen persoonlijke grens door het spelen van het satirespel. Tot slot verbeelden de leerlingen hun kritiek op macht door het maken van een eigen satirische meme.

Duur 5 uur | Geschikt voor bovenbouw vo

Aanbieder

Filmhub Zuid-Holland
Volg ons op