Jaarkalender maandthema's

Met onze maandelijkse tips voor bewezen en nieuwe films, lessen en activiteiten sluiten we aan bij actuele thema's in het onderwijs. Bekijk het overzicht van de aankomende thema's.

April | Op zoek naar vrijheid

Met de selectie films van deze maand laat je leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid, wat ze perfect maakt om in de aanloop naar 4 en 5 mei te bespreken. - De Club van Lelijke Kinderen (2019, Jonathan Elbers)

7 films over de zoektocht naar vrijheid

Mei | Keuzes maken

Kiezen voor de leukste school, de beste vervolgopleiding, tussen goed of fout en het goede levenspad: keuzes maken is niet altijd makkelijk. Met de selectie van de maand mei laten we leerlingen -ook de allerkleinsten- nadenken over dilemma’s en de gevolgen van keuzes. - Mina Moes (2011, Mirjam de With, Nederland)

Juni | Blik op de wereld

Wereldoriëntatie, leren over andere culturen of op reis gaan; met film verbreed je je blik op de wereld. Juni is een maand vol leerzame documentaires, wereldcinema en inspirerende activiteiten! - Rafiki (2018, Wanuri Kahiu, Kenia)

Juli & augustus | Zomerfilms

Zinderende coming-of-age-stories en avontuurlijke road trip movies; de zomervakantie komt eraan! Tijd voor meeslepende films met goudgeel licht en betoverend camerawerk. - Mijn bijzondere rare week met Tess (2020, Steven Wouterlood, Nederland)

September | Nederlandse film & literatuur

Lang leve de Nederlandse film! In september, de maand van het Nederlands Film Festival, staan boekverfilmingen en films van eigen bodem centraal. We laten bovendien zien hoe je eenvoudig met film aan de slag kan in het taalonderwijs. - De belofte van Pisa (2019, Norbert Ter Hall, Nederland)

Oktober | Verleden & toekomst

Leer van het verleden of breek je hersens over de toekomst met onze selectie in oktober, van documentaires tot science fiction-films. Schetsten deze films een optimistisch of pessimistisch wereldbeeld? In oktober hebben we ook extra aandacht voor de jeugdfilm, want dit is de maand van Cinekid en de Kinderboekenweek. - Calamity (2020, Rémi Chayé, Frankrijk)

November | Echte verhalen

In de maand november selecteren we ‘echte verhalen’. Maar wat is echt? Tussen feit, fictie en filter zoeken we naar de beste documentaires en de meest onderzoekende filmlessen. Inspiratie voor elk leergebied, met een blik op de beste IDFA-jeugddocumentaires. - China Blue (2006, Micha X. Peled, VS)

December | Hoop & geloof

Met de kerstvakantie in zicht is het tijd voor reflectie. We lichten grote thema's als verbondenheid en verzoening uit dat wordt weerspiegelt in een breed palet aan films, lessen en activiteiten. Praktisch met hoop, geloof en liefde aan de slag in de klas? Het kan! - Buladó (2020, Eché Janga, Nederlandse Antillen, Nederland)

Noot bij deze filmselectie

Bovengenoemde films vanaf de maand juni worden mogelijk als filmtip binnen het Thema van de Maand opgenomen. We bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters. Daarom is de invulling van de maandthema's nog in ontwikkeling.

Volg ons op