Watani my Homeland

De les op LessonUp
Lesduur ca. 50 minuten

In deze les leren leerlingen/studenten hoe oorlogssituaties mensen beïnvloeden en voor welke keuzes mensen dan komen te staan. Ook leren zij hoe grenzen aan oorlog worden gesteld en hoe mensen in oorlog beschermd worden door het humanitair oorlogsrecht (mbo en vo).

Over de film
In de ontwapenende documentaire Watani My Homeland bekijken de leerlingen de oorlog in Syrië vanuit de ogen van een kind. De documentaire behandelt belangrijke hedendaagse thema’s als vluchtelingen, asielbeleid en vrijheid (mbo en vo).

Ondanks de oorlog in Syrië besluit een vader in Aleppo om niet te vluchten, maar met zijn vrouw en vier jonge kinderen in hun thuisland te blijven en te vechten voor een beter bestaan. Voor de kinderen is de oorlog de norm: ze helpen hun vader om zelfgemaakte bommen in elkaar te zetten en spelen zelfs ‘oorlogje’. Alles verandert wanneer papa op een dag wordt meegenomen door IS en moeder besluit dat het tijd is om te vertrekken.

De kinderen vluchten samen met hun moeder via Istanboel naar Duitsland, waar ze uiteindelijk terechtkomen in het plaatsje Goslar. De kinderen passen zich gauw aan en lijken het naar hun zin te hebben in hun nieuwe woonplaats, maar moeder heeft het er zwaar mee. Ze mist haar man en kan maar moeilijk wennen aan de nieuwe cultuur. Ondertussen wacht het gezin met smart op nieuws over hun vader, maar het verlossende woord blijft steeds uit.

Aanbieder

Movies that Matter

Volg ons op