Afghanistan: The Wounded Land

Een uitvoerige tv-documentaire opgedeeld in vier afleveringen (van ieder 53 minuten) waarin een chronologische geschiedenisles wordt gepresenteerd over Afghanistan.

Veertig jaar Afghaanse geschiedenis vanuit de perspectieven van enkele mensen die een beslissende rol speelden. Begin jaren 70 leek het een paradijs voor hippies, maar onder dit oppervlak bevond het land zich op een kruispunt: tussen Oost en West, islam en communisme, moderniteit en traditie.

  • Aflevering 1 - Koninkrijk: In de jaren zestig bestond Afghanistan uit een kleine verwesterde elite en een traditionele en arme bevolking. Een communistische revolutie zette deze tegenstellingen in vuur en vlam.

  • Aflevering 2 - Jihad: In 1979 kwam het Sovjetleger Afghanistan binnen. In reactie hierop riepen de Afghanen op tot jihad tegen de goddeloze indringers.

  • Aflevering 3 - Taliban: Het Sovjetleger verliet Afghanistan, maar de oorlog tussen moedjahedien-bevelhebbers ging verder. Het land raakte in chaos, totdat er een nieuwe kracht opkwam: de taliban.

  • Aflevering 4 - De val: Na 9/11 en de omverwerping van de taliban probeerde een internationale coalitie vrede en democratie in Afghanistan te brengen. Maar de hoop was van korte duur.

  • Angst
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Mayte Carrasco & Marcel Mettelsiefen Duitsland 2020, 53 min

Thema Democratie / rechtsstaat, Religie / geloof, Oorlog / conflict, Globalisatie
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op